Паметникът на 6-ти артилерийски полк – много баби, хилаво дете

14325
Паметникът на 6-ти артилерийски полк – много баби, хилаво дете
Снимка: снимка: Сливен нюз

Среща-дискусия по повод съдбата на паметника на 6-ти артилерийски полк се проведе вчера в Сливен.

Тя бе инициирана от сливенските военно-патриотични организации и провокирана от застоя около неотложните мерки за спасяването му.

В срещата взе участие Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в Министерство на отбраната, който пряко отговаря за опазването на войнишките паметници.

В кратко изложение пред медиите след приключването на срещата той припомни, че темата за спасяването на емблематичния паметник е в полезрението на МО повече от 15 години, но до момента Общината не е намерила решение.

„Ние няма да позволим някой да усвоява пари за сметка на паметника на 6-ти артилерийски полк”, категоричен бе Антонов и коментира, че от 4-5 години Община Сливен изпраща до министерството писмо с копи-пейст съдържание, с искане за отпускане на финансова помощ за ремонт на внушителната скулптурна композиция. Исканата сума обаче е набъбнала от 50 до над 100 хиляди лева.  

„Нашият принцип е тези средства да се разпределят по целесъобразност, предимно на по-бедни общини или на национално значими обекти. Паметникът на 6-ти артилерийски полк е такъв национален обект, и ние ще отделим финансови средства. Но само тогава, когато се изпълнят нашите предписания към Общината”, добави представителят на МО. А те са, че Община Сливен трябва да осигури достъп до паметника откъм прилежащия булевард, като събори конструктивно непригодните бараки на оградата на бившето поделение, а също и да оформи района. „По закон това е задължение на Общината. Този паметник е общинска собственост и теренът е общинска собственост. Когато Общината осигури достъп, тогава и държавата ще подпомогне с финансови средства”, заяви Антонов.

Справка на Actualno.com в Закона за военните паметници показа, че според чл. 12 от този закон: „Собствениците и ползвателите на недвижими имоти, в които са разположени военни паметници, са длъжни да осигуряват достъп до тях на гражданите”. Нещо повече, според чл. 14: „Органите на изпълнителната власт, на които са предоставени за управление военни паметници, ежегодно планират средства в бюджетите си за опазването и поддържането им. А според чл. 17: „Собственик на недвижим имот с разположен в него военен паметник, който пречи на гражданите да посещават военния паметник съобразно установения ред за посещението му, се наказва с глоба в размер от 500 до 1000 лева”.

Пред медиите Антонов посочи още, че в Министерството на отбраната са правени разчети колко ще струва почистването и реновирането на паметника, и суми от рода на 70 или 100 хиляди лева са абсолютно неприемливи и нереални. „Ние няма да участваме в дискусия за такива суми”, заяви той. И подчерта, че проблемът не е материален, а е въпрос на желание и решения, които трябва да се вземат от Общината и Общинския съвет. И зависят от активността и консенсуса на местната общност.

Представителят на военното ведомство коментира и появилата се в общинските среди идея за преместване на монумента в градинката до Колодрума. „Министерството на отбраната никога няма да се съгласи с преместване. Защото паметникът си има среда! Това е полкови паметник. Там е военното поделение, в чийто район е бил този паметник. Загиналите, които са изписани на него, са от този полк, от това поделение. И ако бъде изваден от средата си, той ще се обезличи”, аргументира позицията на МО Антонов. Така че Министерството на отбраната държи този паметник да си остане там”, категоричен бе той.

„Радвам се, че инициативният комитет на Община Сливен вече е събрал близо 20 хиляди лева. Тези пари също ще бъдат използвани за възстановяването на паметника. Ние, от министерството, можем да помогнем и по друг начин – да осигурим материал за отливането на фигурата, която се руши”, предложи Иво Антонов.

Според него 20 хиляди лева са достатъчни за пълното реновиране на достолепния символ на българската бойна слава. 

Симфоничен концерт подкрепя дарителската кампания за паметника на 6-ти артилерийски полк

На 10 декември в Сливен ще се състои поредният благотворителен концерт в подкрепа на идеята за възстановяване на паметника на 6-ти арти...

Посветен е на загиналите от 6-ти артилерийски полк и се намира в двора на бившия Зенитен полк. От 15 години теренът на военното поделение е собственост на Община Сливен.

Монументът е с обща височина седем и половина метра. Скулптурата представлява изправен до оръдие артилерист, сочещ с ръка на югоизток към града на българската бойна слава – Одрин. Върху паметника са изписани имената на близо 400 загинали офицери, подофицери и войници. Върху постамента му се четат и годините на Балканската и Първата световна война: „1912 - 1913 г.” и „1915 - 1918 г.”, както и покъртителното посвещение: „На тези, които останаха да ни чакат по бойните полета”.

Изграден е по инициатива на подп. Стефан Сотиров, началник на 6-то артилерийско отделение през 1923 година. Тогава се ражда идеята за увековечаване паметта на падналите за Отечеството воини от един от най-героичните полкове на Трета армия – 6-ти артилерийски полк. Открит и осветен е тържествено на 21 ноември 1926 година, Архангелова Задушница.

През 2015 година Община Сливен стартира мащабна дарителска кампания за спасяването на паметника, който в момента е в доста окаяно състояние, в крайно отблъскваща и занемарена среда.

Вчера никой от общинската администрация не се появи на обществената дискусия, с участието на Съюза на ветераните от войните, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Съюза на военноинвалидте и военно пострадалите в Сливен и Министерството на отбраната, по повод съдбата и възможните решения за паметника на 6-ти артилерийски полк..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com