X
 
 

Под липите, с метлите

8483 0
photo of Под липите, с метлите
Снимка: Мариана Иванова, Actualno.com
Чудни гледки могат да се видят тези дни в Сливен. Нетипична ромска активност кипи в целия град. Но не става дума за върволиците роми, запътили се към банкоматите за парите от „социала“.

Иде реч за добре организирана трудова дейност с метли и чували. Тя обаче не се извършва от ромските бригади с електрикови жилетки, наети да метат сливенските улици. Осъществява се от малки семейни групи роми, които рано сутрин и привечер събират липов цвят по улиците на града. Метейки го. Направо от уличните платна.

По-работливите, въоръжени с колове, събарят цвета от високите дървета. Останалите направо смитат опадалия липов цвят в чували. Ведно с всичкия уличен боклук, разбира се. Всичко това се разиграва дни наред по централните сливенски улици. И пред сконфузените погледи на сливналии, които не смеят да реагират. Защото в Сливен е така: ако направиш забележка на ром (циганин), веднага ти скачат цяла дузина братя и сестри, или пък застъпниците за техните права и свободи.

Иначе, има издадена заповед на кмета със забрана за брането на липов цвят от дървета, разположени на общински терени. Вероятно заради това  „брането“ се извършва директно от тротоарните и улични настилки, посредством  метли и други подръчни средства. След това странният примес от цвят на липа и пометени улични отпадъци, обогатена обилно с прахоляк и евентуално котешки изпражнения, се напъхва в чували и товари в каруци и коли. Къде се извозват чувалите с така „набран“ липов цвят и кой изкупува странната „билкова“ смес, остава загадка. Надяваме се тя да бъде разгадана от органите, които са оторизирани да контролират изпълнението на Наредба № 5 за събирането и изкупуването на билки - регионалните инспекции по околната среда и водите и органите на държавния санитарен контрол.

Според чл. 21 от тази наредба: „(1) В билкозаготвителните пунктове се изкупуват само билки, за които е издадено:

 1.  позволително по чл. 21, ал. 2 от Закона за лечебните растения, когато билките са събрани от диворастящи лечебни растения или от лечебни растения, култивирани от общината;

 2.  удостоверение от общината, когато билките са събрани от лечебни растения, култивирани от собственици или ползватели на земи, гори и водни обекти.

 (2) За изкупуване на билки от лечебни растения под специален режим, събрани от естествени находища, се изисква и заповед на директора на регионалната инспекция по околната среда и водите по чл. 10, ал. 5 от Закона за лечебните растения“.

Очевидно е, че тези разпоредби не се изпълняват, че има шашма.

А може би и схема...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 3 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Св. пророк Йезекиил

Свети пророк Йезекиил бил свещеник и произлизал от Левиевото коляно. По време на второто пленяване на Йерусалим при цар Йехония той бил взет в плен...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...