Под липите, с метлите

12723
Под липите, с метлите
Снимка: Мариана Иванова, Actualno.com

Чудни гледки могат да се видят тези дни в Сливен. Нетипична ромска активност кипи в целия град. Но не става дума за върволиците роми, запътили се към банкоматите за парите от „социала“.

Иде реч за добре организирана трудова дейност с метли и чували. Тя обаче не се извършва от ромските бригади с електрикови жилетки, наети да метат сливенските улици. Осъществява се от малки семейни групи роми, които рано сутрин и привечер събират липов цвят по улиците на града. Метейки го. Направо от уличните платна.

По-работливите, въоръжени с колове, събарят цвета от високите дървета. Останалите направо смитат опадалия липов цвят в чували. Ведно с всичкия уличен боклук, разбира се. Всичко това се разиграва дни наред по централните сливенски улици. И пред сконфузените погледи на сливналии, които не смеят да реагират. Защото в Сливен е така: ако направиш забележка на ром (циганин), веднага ти скачат цяла дузина братя и сестри, или пък застъпниците за техните права и свободи.

Иначе, има издадена заповед на кмета със забрана за брането на липов цвят от дървета, разположени на общински терени. Вероятно заради това  „брането“ се извършва директно от тротоарните и улични настилки, посредством  метли и други подръчни средства. След това странният примес от цвят на липа и пометени улични отпадъци, обогатена обилно с прахоляк и евентуално котешки изпражнения, се напъхва в чували и товари в каруци и коли. Къде се извозват чувалите с така „набран“ липов цвят и кой изкупува странната „билкова“ смес, остава загадка. Надяваме се тя да бъде разгадана от органите, които са оторизирани да контролират изпълнението на Наредба № 5 за събирането и изкупуването на билки - регионалните инспекции по околната среда и водите и органите на държавния санитарен контрол.

Според чл. 21 от тази наредба: „(1) В билкозаготвителните пунктове се изкупуват само билки, за които е издадено:

 1.  позволително по чл. 21, ал. 2 от Закона за лечебните растения, когато билките са събрани от диворастящи лечебни растения или от лечебни растения, култивирани от общината;

 2.  удостоверение от общината, когато билките са събрани от лечебни растения, култивирани от собственици или ползватели на земи, гори и водни обекти.

 (2) За изкупуване на билки от лечебни растения под специален режим, събрани от естествени находища, се изисква и заповед на директора на регионалната инспекция по околната среда и водите по чл. 10, ал. 5 от Закона за лечебните растения“.

Очевидно е, че тези разпоредби не се изпълняват, че има шашма.

А може би и схема...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com