Протест в Сливен заради чистота на въздуха, насочен срещу местния ТЕЦ

3464
Протест в Сливен заради чистота на въздуха, насочен срещу местния ТЕЦ
Снимка: Actualno.com/Милена Славкова

Фондация "Да спасим планетата" (Save The Planet) организира в днес, 27 февруари, протест срещу все по-силното замърсяване на въздуха и околната среда в Сливен, вследствие доставката и изгарянето на RDF гориво в ТЕЦ Сливен, съобщиха организаторите на протеста.

Протестът ще се състои вечерта пред сградата на община Сливен, предаде БГНЕС.

ТЕЦ – Сливен е безопасен за гражданите, твърдят от топлофикационното дружество

Горивото, използвано от „Топлофикация Сливен“ ЕАД, не замърсява околната среда и въздуха в града. Категоричното изявление ...

"Нивата на замърсяване на въздуха се покачват всяка нощ в последните няколко дни. По-лошото е че не се осъществява ефективен и адекватен мониторинг върху отделящите се от изгарянето на RDF гориво, диоксини и фурани. Диоксините имат свойство да се натрупват в организма на човека и в природата, която биоакумулация е с доказано мутагенно и канцерогенно въздействие. Необходима е по–ефективна методика за тяхното отчитане, а не само по Директива 2010/75/ЕС, която насочва към собствен мониторинг, т.е. 2 пъти годишно за 6 ч. Считаме, че държавният и местен контрол трябва да извършва мониторинг за по-дълъг период от време, а именно поне веднъж месечно с минимум 1 седмица непрекъснат мониторинг. Само така може да се установи реалното влияние на диоксините върху околната среда, земеползването и здравето на хората. Освен това трябва да се извършва адекватен и своевременен контрол за концентрацията на тези канцерогенни съединения в хранителните продукти като: яйца, мляко и зелени растения.

Южно от ТЕЦ Сливен се намират едни от най-плодородните земи на Община Сливен и една от големите ферми за яйца в района. Несъмнено изгаряното на RDF гориво ще доведе до тяхното необратимо замърсяване.

Повече от 90 % от въздействието на диоксините се обуславя именно от храненето. С натрупването на УОЗ /диоксини и фурани/ в хранителната верига и човешкия организъм се получават заболявания на кръвоносната система, образуване на тумори, намалена репродукция и дисбаланс на хормоните. Ето защо е особено важно и избягването на вторично замърсяване на хранителните източници по протежение на цялата хранителна верига", обясняват организаторите.

Освен гореспоменатия протест, местна гражданска инициатива инициира и подписка в подкрепа искането на гражданите на Сливен да се спре доставката и изгарянето на отпадъци от RDF гориво в ТЕЦ Сливен, както и да проведе местен референдум на тази тема.

ЕК дава 94 млн. евро за централа за енергия от отпадъци в България

Европейската комисия одобри близо 94 милиона евро за високоефективна централа за комбинирано производство на енергия от отпадъци в Бълг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com