Първи фестивал на служителите от затворите ще се проведе в Сливен

1716
Първи фестивал на служителите от затворите ще се проведе в Сливен
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова

На 24 януари Сливен ще бъде домакин на първия Национален фолклорен фестивал на самодейните състави на служителите в системата на изпълнение на наказанията.

Той е част от програмата за честване на 140-та годишнина от подписването на Привременните правила за учредяване на затворите и ще премине под надслов „Да се върнем при извора“.

В проявата ще участват над 130 служители от затворите и от областните служби „Изпълнение на наказанията“. Авторитетно жури от Ансамбъл за народни песни и танци - Сливен ще оценява представянето на участниците в  категориите: танцово и певческо изкуство.

Фестивалът се организира от Главна дирекция “Изпълнение на наказанията“, с подкрепата на Община Сливен и ще бъде открит от  заместник-министъра на правосъдието проф. Николай Проданов.

В Сливен се намира единственият женски затвор у нас. Към него функционират затворническо общежитие от закрит тип, две затворнически общежития от открит тип и поправителен дом за непълнолетни девойки. В затвора се настаняват също обвиняеми и подсъдими жени с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, както и лишени от свобода мъже - за нуждите на обслужващата дейност.

Сливенският женски затвор разполага с добра производствено-стопанска база, състояща се от шивашки цех, производствено хале и складови помещения.

В изпълнение на програма на Министерство на правосъдието за подобряване на условията в местата за лишаване от свобода, през 2017 г. в затвора в Сливен приключи обществена поръчка с предмет „Ремонт и подмяна на ВиК инсталация и обособяване на санитарни възли в спалните помещения“. В основния корпус на затвора са напълно обновени шест коридора, включващи 76 жилищни помещения със санитарни възли, шест умивални с бани, шест клуба по интереси, два кабинета, трите етажни площадки. Изградена е и система от слънчеви колектори към отоплителното стопанство, повишаваща възможностите за подаване на топла вода към санитарните възли.

През 1971 г. към затвора е открито Средно училище „Аргира Жечкова“, което разполага с 12 учебни стаи, помещения за извънкласна дейност, библиотека, учебна шивашка работилница, клуб “Работа”  - финансиран и оборудван от Ноу-Хау фонда към Британското посолство и физкултурен салон. През 1998 г, към училището бе осветен параклис „св. Мария Магдалина“.

Медицинският център в затвора е лечебно заведение за извънболнична помощ, което осъществява диагностична, профилактична, консултативна и лечебна дейности, дентална помощ, диспансеризация и наблюдение, както и хигиенно-санитарен контрол, по отношение на лишените от свобода лица и задържаните лица. В периода 2013 г. - 2014 г. по Норвежки финансов механизъм  бе осъществен проект „Рехабилитация на медицински център и детска ясла в затвора в гр. Сливен”. Към медицинския център са обособени 4 консултативно-приемни кабинета, кабинет по дентална медицина, гинекологичен кабинет, амбулатория, аптека, изолатор със самостоятелен санитарен възел, стационар с 2 болнични легла за краткотрайно лечение, сервизно помещение със стерилизационна, чакалня с асептизатор.

Обновеното Отделение за бременни и майки с деца до една година разполага с две помещения за диференцирано настаняване на децата, кът за игра, млечна кухня с възможност майките да приготвят храната, пералня и сушилня, санитарни възли.

В затвора са обособени също две зали за свиждане, едната от които специализирана за майки с малки деца. Изградена е и къща за удължено свиждане и престой на открито. По Програма ФАР през 2009 г. са създадени методически кабинет и компютърна зала.

 Центърът за културно-информационна дейност към затвора разполага с книгохранилище с фонд от над 16 хиляди тома художествена, специализирана и справочна литература, както и зала за сценични изяви с 220 места.

Предвижда се тържественото отбелязване на 140-та годишнина от утвърждаването на Привременните правила за учредяване на затворите - от руския императорски комисар княз А. М. Дондуков-Корсаков, да се състои в София на 29 януари, когато е и професионалният празник на служителите от затворите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com