Роми създават малцинствена партия, искат общински съветници и интеграция

4602
Роми създават малцинствена партия, искат общински съветници и интеграция
Снимка: БТА

На пресконференция в Сливен бе анонсирана най-новата партия у нас - Европейска народна партия – България (ЕНП – България).

Случайно или не, абревиатурата дублира тази на най-голямата партия в Европарламента, както и на партията на Мария Капон.

След пореден случай на мъртво бебе, известна в Сливен акушерка обещала да даде оставка

Нов случай на починало бебе в сливенската болница "Д-р Иван Селимински" предизвика скандал – защото е втори в рамките на няколко ...

Партията все още е в проект, защото не е официално учредена. В нея ще членуват роми, турци и други малцинства. Учредяването ще бъде след Нова година в НДК, съобщиха инициаторите.

Според официалния представител на бъдещата партийна формация - Пламен Александров, целта е обединяване на малцинствата от народа и защита на техните права. „Искаме да им осигурим по-добър живот, да им дадем възможности за образование, достъп до здравеопазване и социални кухни”, подчерта бъдещият лидер. Очакването на новите партийни идеолози е да привлекат голяма членска маса от цялата страна. По въпроса за финансирането бе заявено, че има редица предложения за спонсориране от бизнесмени, но като начало ще се разчита на собствени средства.

Actualno.com припомня, че това е поредната ромско-малцинствена партия, която се появява на българския политически небосклон. Някои от предшествениците ѝ имаха кратка, звездна съдба - успяха да влязат в общинските съвети, и дори да вкарат депутати в парламента. Някои от тях по-късно станаха клиенти на прокуратурата.

В Сливен новата партия ще разчита на представители в следващия Общински съвет, които да защитават правата на ромите от квартал „Надежда“. Едно от първите неща, за които ще се настоява, е кварталът да влезе в регулацията на град Сливен и така да се даде възможност за узаконяване на парцелите и сградите. Сред исканията е също на ромите от квартала да бъдат предоставени общински терени на друго място, за да могат да си построят жилища.

В сливенската болница проверяват случай с бебе, родено мъртво

Проверка започва в сливенската болница „Д-р Иван Селимински“ по случай смъртта на новородено бебе. Това съобщи директорът н...

В сливенския квартал „Надежда” живеят около 20 хиляди души, според официалната статистика. Вероятно обаче те са почти двойно повече, тъй като миграцията от и във квартала е много динамична. Квартал „Надежда” никога не е бил в регулация и строителството там е хаотично. На места улиците са изключително тесни, къщите направени с подръчни материали, сбити една в друга. На практика липсва канализация, често отпадните води се стичат между къщите. Невъзможно е да се вкара автомобил за извозване на отпадъците. Коне, кучета и хора съжителстват в мизерна симбиоза. Поради демографския бум, в тези участъци от квартала на един адрес се регистрират десетки души. В други части от кавртал „Надежда” обаче могат да се видят луксозни къщи и возила, принадлежащи на ромските барони.

През последните години голяма част от населението на квартала емигрира в развитите европейски страни, възползвайки се от по-добрите условия за живот и работа, както и от богатите социални фондове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com