Сигнали за купуване на гласове в Сливен, бедност и страх държат електората в Ардино

2828
Сигнали за купуване на гласове в Сливен, бедност и страх държат електората в Ардино
Снимка: БГНЕС

Сигнали за купуване на гласове се проверяват от полицията в Сливен. Изборният ден в града е започна нормално.

Участник в схема за контролиран вот разказа, че пари за гласуване са давани и на първи тур, и сега.

В Благоевград: 30 лева за ромски глас

Гласоподаватели от секциите в благоевградските Единадесето СУ и Помощно училище са получили финансови стимули в размер на 30 лева, за д...

Мъжът, пожелал анонимност, години наред купувал гласове за различни партии, информира bTV. Твърди, че се оттеглил, защото животът му бил застрашен. Работното му място е ромският квартал „Надежда", където живеят над 20 хил. души. Той посочва, че на тези избори гласът върви от 5 до 30 лв.

"В денят на изборите се записваха на тетрадка, а на следващия ден лицето, което ги записваше им даваше обещаните пари. Те си имат подекип. Подекипът стои, обяснява за кои хора е дал пари и другите седят в Шесто основно и броят кой гласува.”

На първия тур е било същото.

Днес в "Надежда" не крият, че чакат пари. „Ако дадат, ще гласува, ако не - няма. Не мога да дам гласа си след като не ми плащат."

„Парите, българите са виновни, че ги дават тези пари, те ги свикнаха така. Излиза това нещо не от нас, а от вас излиза", разказва той. Шест сигнала за купуване на гласове са подадени от полицията към прокуратурата в Сливен на първи тур. Задържани няма.

Условна присъда за купувач на гласове в Дупница

Наказание от три месеца условно лишаване от свобода за купуване на гласове по време на предизборна кампания получи Видин Иванов. По вне...

А иначе и изборният ден в кърджалийско започна нормално. Всички 499 секции работят. Районната избирателна комисия проверява жалба по сигнал, че в джебелско село председател на секционна комисия е същевременно и общински съветник.

В с. Млечино се гласува президент, но хората не говорят за партиите, чиито кандидати стигнаха до балотаж за държавен глава. Същинската битка е между други две партии. Борба за надмощие сред гласоподавателите, смятани за може би най-твърдия и верен електорат у нас.

Неждет Хабибов е активист от партия, за която казва, че се бунтува срещу статуквото в региона. Отбелязва, че в източните Родопи турското население вече е разделено, не само политически, разказва още в свой репортаж телевизията.

Мъжът посочва, че между турците има двойни стандарти и се делят на „ваши” и на „наши”. Мобилизацията става с обикаляне от къща на къща, а в деня на размисъл кметът и председателят на община Ардино тръгнали с кола да агитират по селата.

Бедността и насаждането на страх сред хората са основните козове за мобилизация на електората, обяснява Неждет. И дава пример с чешмата в селото, построена в памет на първия протестен митинг срещу Възродителния процес. В посланието на турски език обаче е използвана думата геноцид, а тя отсъства в надписа на кирилица.

1 година условно и 10 000 лева глоба за купуване на гласове в Пловдив

Пловдивският Районен съд осъди на една година условно с три години изпитателен срок и глоба в размер на 10 000 лева 34 - годишният Иван...

Неждет посочва, че като показват какво е написано там хората се мобилизират и манипулират, а това променя вота. „Те са способни тая вечер да съборят и минарето на тая джамия. От фанатизма по-лошо нещо няма и от страха”.

Кметът на общината Ресми Мурад коментира, че на втори тур избирателите ще гласуват по съвест. „Разбира се, ние имаме нашите предпочитания, но това не е редно да го заявяваме", казва още той.

Actualno.com припомня, че избирателната активност по данни на ЦИК за страната към 10:00 часа е 10.59%. Това са 724 059 избиратели. Най-ниската е в Пловдив - 6.24%, най-високата е Хасково - 14.12%. На трето място по избирателна активност се нарежда София-област с РИК 26-ти, където са отчетени 13,81%. В Плевен активността на втори тур е 11.55%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика