Симфоничен концерт подкрепя дарителската кампания за паметника на 6-ти артилерийски полк

1015
Симфоничен концерт подкрепя дарителската кампания за паметника на 6-ти артилерийски полк
Снимка: снимка: Община Сливен

На 10 декември в Сливен ще се състои поредният благотворителен концерт в подкрепа на идеята за възстановяване на паметника на 6-ти артилерийски полк - скулптурно бижу, създадено през 1924 г. от арх. Борис Бояджиев и скулптора Панайот Ципоранов.

В концерта ще вземат участие оркестърът на Старозагорската опера с диригент Ивайло Кринчев и трима от най-изтъкнатите ни оперни певци, завоювали място на европейската и световната оперна сцена – Камен Чанев, Даниела Дякова и Ивайло Джуров.

Адаптират автобусните спирки в Сливен за хората с увреждания

По повод Международния ден на хората с увреждания, днес в Сливен бе даден старт на рехабилитацията на спирките на градския транспорт. ...

Камен Чанев е един от най-титулованите български тенори. Роден е в Сливен. Завършва сливенската езикова гимназия, а през 1991 г. Държавната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София. През 1992 г. учи в Музикалната академия „Борис Христов” в Рим. Дебютът му е в Софийската национална опера. Скоро талантът и амбицията го отвеждат до престижните оперни сцени по света: Атланта , Филаделфия, Сеул, Амстердам , Виена, Токио, Берлин, Хамбург, Рим, Севиля, Тел Авив, Варшава, Базел, Дъблин и др. Камен Чанев е чест гост на Държавната опера в Прага, гастролира във Франция, Швейцария, Швеция, Италия, Румъния. Последните му договори за 2018/2019 г. включват роли в Берлин, Будапеща, Саволинна, Пекин, Касел, Монреал и Вилнюс.

Даниела Дякова е родена в Сливен. Завършва оперно пеене в Държавната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров” в София. През 1998 г. заминава за Милано, където специализира оперно пеене и интерпретация в класа на маестро Лука Горла в „Scuola Civica di Musica”. През 1999 г. специализира при Серджио Сегалини в „Accademia D’Arte Lirica” в гр. Озимо, Италия. Даниела Дякова е лауреат на авторитетни певчески конкурси. Гастролира с богат репертоар на българските и международни оперни сцени в Италия, Франция, Швейцария, Австрия, Германия, Япония, Чехия, Словения и др. Солист е на Държавна опера - Стара Загора и е смятана за една от изгряващите звезди на българския оперен театър.

Ивайло Джуров е роден през 1973 г. в Русе. През 1994 г. завършва камерно пеене в Кралската консерватория в Хага, Холандия От 1995 до 1997 година специализира оперно пеене при Александрина Милчева. Професионалният си дебют прави през 1996 в Пловдив с Великденска оратория на Й. С. Бах. От 1997 до 2000 работи с оркестъра на БНР, заедно с това осъществява записи и концерти с църковнославянски песнопения. През 2001 г. дебютира в ролите на Фигаро от “Сватбата на Фигаро” и Лепорело от операта “Дон Жуан” на Моцарт в Белгия и Холандия. Повратен момент в певческата му кариера е ролята на Филип ІІ, с която гастролира в Австрия, Германия, Гърция, Белгия, Холандия, Франция, Испания, САЩ и др. Постепенно обогатява репертоара си с централните басови партии от опери на Моцарт, Бизе, Верди, Пучини и др. Изпълнява и солистични партии от кантатно-ораториални творби на Бах, Хендел, Моцарт, Росини, Бетовен, Брамс, Шостакович.

Концертът на звездите е от 18 часа на 10 декември в зала „Сливен”. Това е поредната благотворителна проява за спасяването на паметника на прославения сливенски Шести артилерийски полк, участник в най-епичните битки от новата българска история – превземането на Одринската крепост през март 1913 г. и битката при Каймакчалан през септември 1916 година.
След поражението и подписания Ньойски договор (1919 г.) войниците и офицерите от полка се завръщат от фронта покрусени и в пълна мизерия. И точно те - оцелелите, болните, осакателите - вземат решение да отдадат чест на другарите си, „завинаги останали по бойните полета”. В началото на 1923 г. командирът Стефан Сотиров назначава комитет за набирането на дарения за построяване на паметник, в чест на „загиналите светци в името на Отечеството и за утеха на вдовиците и сираците им”.

Изложба „Спомен за Даниела Ненчева” откриват в Сливен

На 4 декември в една от най-красивите къщи на Сливен - Узунова къща на булевард „Цар Освободител”, ще бъде открита изложбат...

232-ма обикновени войници, въпреки недоимъка си, даряват по 100 лева (по онова време заплатите им са били нищожни) за изграждането на паметника. Той е открит на 23 ноември 1924 г.
Композицията е внушителна, висока около седем и половина метра. Върху монолитния постамент се  издига фигурата на артилерист, сочещ с ръка към Одрин. До него стои планинско оръдие с пречупена ос и разбито дясно колело - символ на покрусата на народа. Върху паметника са изписани имената на близо 380 войници и командири от Шести артилерийски полк, загинали в битките за България.
Днес пораженията, нанесени от времето, са на път да унищожат един от прекрасните символи на българската бойна слава.

Дарителската сметка за ремонта на паметника е:

IBAN: BG73FINV91508416216422
BIC: FINVBGSF
Код: 445100

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com