Сливенската митрополия забрани сватбите между православни и друговерци

3162
Сливенската митрополия забрани сватбите между православни и друговерци
Снимка: Thinkstock/Guliver

Сливенска митрополия забрани на енорийските си свещеници да извършват венчавки на православни с католици, протестанти, арменогригорианци и представители на други вероизповедания.

Решението било взето на епархийски съвет и разпратено до всички църкви в Бургас, Сливен и Ямбол да го сложат на видно място, за да са наясно миряните с ограниченията.

Вижте кои са най-добрите дати за сватба през 2016 година

2016 е високосна година и мнозина смятат, че двойките, които ще се оженят в тази година, няма да имат късмет. Е, ако сте получили предл...

Забранена е венчавката между православни християни и римокатолици, арменогрегорианци, протестанти, инославни и иноверни граждани. Ограниченията важат и за кумовете, които не могат да бъдат други освен православни.

"Това решение не трябва да се възприема като забрана, а по-скоро като напомняне към хората да се съобразяват с каноните на църквата. То е за тях, а не за свещениците - те си знаят правилата", обясни секретарят на Сливенска митрополия Вълкан Янев, цитиран от "24 часа".

Според него се налагало да бъде взето това решение заради зачестилите бракове между българи и чужденци, които искали да се венчаят в църква.

Бургаска област била туристически район и много мъже и жени от други религии се изкушавали да нарушат каноните, но повечето не ги знаели и затова трябвало да се просветят.

Обсъдиха събитията около първата „Сватбена Седмица на модата“ в Асеновград

Дискусия, посветена на модните идеи при сватбите, бе проведена за първи път в Асеновград. Организатор на събитието бе Националната кама...

Засега няма данни друга митрополия, освен Сливенската, да е въвеждала такива забрани. Въпреки че арменците също са православни забраните важели и за тях, тъй като като църквата ни имала догматични различия при възприемането на Исус Христос.

"За разлика от нашата православна църква, арменогригорианската го възприема само в едната му същност - божествената, а отрича човешката", обясни Вълкан Янев. Затова тези различия били непреодолима пречка за сключването на църковен брак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com