X
 
 

За пръв път българската общност в Молдова ще има свой независим депутат

1299
photo of За пръв път българската общност в Молдова ще има свой независим депутат
Снимка: интернет
Българите в Молдова ще има свой представител в новия молдовски парламент след изборите на 24 февруари.

Това беше договорено на високо ниво между Република България и Република Молдова и препотвърдено при последното посещение на вицепрезидента Илияна Йотова в Тараклийски район през месец октомври.

От ноември 2017 г. в град Тараклия работи и българско консулство, което бе официално открито от вицепремиерите на двете страни - Екатерина Захариева и Андрей Галбур.

Формирането на отделен едномандатен избирателен район в Тараклия е важен политически жест от страна на молдовската държава и намери реципрочност в ангажимента на България да съдейства на Молдова в по-нататъшния процес на интеграция в Европейския съюз.

Създаването на Тараклийския район - като обособена териториална и етно-културна единица със специален статут в Република Молдова, е резултат от многогодишните усилия на видни и далновидни патриоти като Валентин Кунев, единствения българин - вицепремиер на Молдова (от 1992 до 1997 г.), и Кирил Дарманчев, председател на Тараклийския районен съвет. Но  най-голяма е заслугата на самите българи от района, отстояващи с неуморимо упорство своето българско самосъзнание. А то нерядко бива подлагано на сериозни изпитания.

Първите етнически българи се заселват в района на Тараклия още в края на XVIII век и след Руско-турската война от 1806-1812 година. Но голямото преселение на българи от поробена България в Бесарабия се случва след края на Руско-Турската война от 1828-1829 г. и след Кримската война от 1853-1856 г. От 1861 година до края на Руско-турската освободителна война (1877/1878 г.) Бесарабия се оказва част от новосъздадената държава Румъния (съставена от три княжества: Влахия, Молдова и Трансилвания). Следват периоди на временно присъединяване към Русия, Румъния, Молдова, Съветския съюз… Изградили основите на живота си от пустошта, направили от неблагодатния Буджак (кьоше, покрайнина) - райска градина, често бесарабските българи се оказват изкупителна жертва на имперски, диктаторски, васални и геополитически интереси. Биват сплашвани, асимилирани, тероризирани, интернирани, преселвани, обричани на глад… Но – устояват! Здраво вкоренени в земите на Аспаруховите си предци и незабравили своите български корени. Повече от 200 години упорито и твърдо бранят мястото си под слънцето, и съкровената българщина. Макар и забравени, пренебрегвани и умишлено отчуждавани от старата си Родина. Но живеещи с животрептящата мечта за България!

За радост, през последните десет години интензитетът на връзките между бесарабските българи и българските държавни институции нарасна чувствително. Двустранните контакти надскочиха културния обмен, и белязаха развитие в икономическата и дипломатическата област. Днес Тараклийски район се ползва с егидата на българската държава и разчита на подкрепа при осъществяването на редица важни за региона проекти.

Новото, независимо представителство в молдовския парламент ще бъде следваща крачка към отстояване и осъществяване на социалните, икономически, образователни и културни потребности на българското малцинство в Република Молдова.  

Петима са кандидатите за едномандатния Тараклийски избирателен район. В своите предизборни платформи те предлагат различни идеи и подходи за бъдещо развитие на региона.

В предизборната си програма Федор Ковалжи, кандидат на ДПМ (Демократическата партия), акцентира върху запазване спецификата на Тараклийски район като място с компактно българско и друго малцинствено население, съхраняване на районните пълномощия, осигуряване на данъчни облекчения, с цел развитие на предприемачеството, на фермерските и личните стопанства, както и върху защита интересите на обикновените граждани, задържане на младите хора, запазване на българските традиции и обичаи, подобряване качеството на образование и изучаването на държавния език в учебните заведения, както и тяхното запазване. 

Кандидатът на ПСРМ (Социалистическата партия) - Кирил Татарлъ, заявява като свой приоритет стратегическото партньорство с Русия и възстановяването на руския пазар за традиционни за Тараклийски район производства  - като производството на вино и десертно грозде. Татарлъ декларира позиция против присъединяване на Република Молдова към НАТО и Румъния. Като сериозни проблеми пред района той изтъква липсата на перспектива за младите хора, високите цени на медицинските услуги и нерешените проблеми със сметищата и опасните отпадъци. 

Независимият депутат Георгий Ариков се обявява за по-преки отношения с Русия и възстановяване статута на руския език като междунационален. В предизборната си платформа той застъпва приемането на Закон за персонална отговорност на месните съветници. Подчертава и необходимостта от защита и помощ за църквите, влизащи в Кишневско-Молдовската митрополия. Ариков подчертава и необходимостта от по-разширено двустранно сътрудничество с България.

Предизборната програма на независимия кандидат Вячеслав Кунев, наречена „Тараклийски пробив”, се откроява със своя новаторски дух и съвременен  подход.
Подчертавайки необходимостта от взаимоизгодни партньорски отношения с България, Европейски съюз и държавите от ОНД, в нея са развити няколко интересни идеи: за изработване на инвестиционна карта на Тараклия, за укрепване на свободните икономически зони и съвместна работа по инвестиционни и инфраструктурни проекти с България, Европейски съюз  и Русия, за изграждане на соларни паркове и инсталации, за създаване на общ, разпознаваем бранд на Тараклийски район и др. В програмата си Кунев включва също развитие на туризма в региона, чрез разработване на Тараклийска туристическа карта и пакети за рекреационен туризъм за пенсионери от Европа.     

Специално внимание в предизборната програма на Вячеслав Кунев е отделено на съхраняването на български език, култура и традиции в района. Някои от предвидените стъпки в тази посока са: създаване на предавания на български език в месните средства за масова информация, включване в мрежата на месните телевизионни пакети на български телевизионни канали, договаряне за безплатно транслиране на български исторически филми и др. 
Друг приоритет от предизборната програма на Кунев е подготовката на кадрови резерв за месното самоуправление на района, паралелно със съхраняване на Тараклийски район в сегашния му вид и гарантирано представителство в парламента.

Кой от кандидатите ще спечели доверието на избирателите, предстои да разберем на 24 февруари.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Сграда падна в Истанбул заради "контролирано" ...

В Истанбул рухна 4-етажна сграда, предаде БНР. Съобщава се, че няма жертви и пострадали. Инцидентът е станал около обяд в квартал "Кяътхане". Около 17:30 ...

missing image
Отличие за единствения ученик от София, ...

Четвъртокласникът Деян Калапишев от столичното 104 основно училище „Захари Стоянов”, донесъл единствената награда на София от Националното музикално състезание „Ключът на музиката"`2019, в ...

missing image
Тръмп отива във Великобритания през юни ...

Американският президент Доналд Тръмп ще има посещение на високо равнище във Великобритания през юни, предаде БГНЕС. По време на визитата Тръмп възнамерява да посети ...

Последно в Актуално