Започва изграждането на общежитие към Националната художествена гимназия в Сливен

13961
Започва изграждането на общежитие към Националната художествена гимназия в Сливен
Снимка: Actualno.com, Мариана Иванова

Едно от най-елитните училища в региона – Националната художествена гимназия „Димитър Добрович”, започва изграждането на общежитие за своите възпитаници.

Първата копка беше направена в присъствието на сливенския митрополит Иоаникий, областния управител Чавдар Божурски, директора на Дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в Министерството на културата Елиянка Михайлова, представители на местната власт, образователните институции, преподаватели и ученици.

Общежитието ще бъде изградено в двора на Националната художествена гимназия и ще завърши отдавна замисления комплекс, включващ ателиета, изложбена зала и пансион. Към момента Министерството на културата е отпуснало 200 хиляди лева за първия етап на строителството. Предстои гимназията да кандидатства за финансиране по „Красива България“, а през месец март да стартира дарителска кампания за завършване на обекта. Двуетажната сграда ще има 12 стаи и ще осигурява битов комфорт и модерни условия за творчество и забавления на младите творци.

Митрополит Иоаникой благослови начинанието и изтъкна неразривната връзка между таланта и патриотизма, духовността и България. Той оцени високо приноса на гимназията за съхраняване на културната традиция и мяра. Сливенският владика подари на училището картина на поморийския манастир „Свети Георги”, рисувана през 1996 г. от тогавашната деветокласничка Йордана Кунчева, сега преподавател в гимназията, с научна степен „доктор“. Това се превърна в мил акцент на събитието.

Елиянка Михайлова поднесе приветствие от името на министъра на културата Боил Банов и подчерта, че гимназията е едно от най-добрите училища по изкуствата у нас. И изрази надеждата, че новата сграда ще бъде уютен дом за нейните възпитаници и ще насърчи повече талантливи ученици да развиват творческите си дарби да вървят по стъпките на своите преподаватели.

„Много е лесно да подкрепяш хора, които са талантливи, трудолюбиви и упорито следват своите мечти и стремежи. Ние работим заедно през последните години, и постигаме успешни и красиви резултати“, изтъкна заместник-кметът по хуманитарни дейности Пепа Чиликова.

В основите на новата сграда ще бъде вградено послание към идните поколения от сегашните възпитаници на Национална художествена гимназия „Димитър Добрович” - Сливен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Новият временен наместник на Сливенската епархия е известен

Кой сяда на кметския стол след балотажа в Сливен?

Арестуваха за 72 часа председател на СИК в сливенско

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com