Затворът в Сливен вече е ремонтиран

2826
Затворът в Сливен вече е ремонтиран
Снимка: БГНЕС

С ремонта на затвора в Сливен се изпълнява основна препоръка на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешко или унизително отнасяне или наказание, за неизпълнението на която България е критикувана многократно от различни институции.

Това заяви днес министърът на правосъдието Мария Павлова при официалното откриване на обновения корпус на единствения у нас затвор за жени, лишени от свобода, информира БГНЕС.

Сливен получи 16 млн. лв. безвъзмездно за обновяване на градския транспорт

Община Сливен ще получи безвъзмездна финансова помощ от над 16 милиона лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройств...

От днес условията, при които те търпят своите наказания, напълно отговарят на европейските изисквания – 4 кв.м. жилищна площ на едно лице, санитарен възел във всяка килия, подновен интериор в жилищната площ, модерни бани, обновени клубове по интереси.

За 6 месеца са ремонтирани 76 жилищни помещения за 223 лишени от свобода. Успоредно с ремонтните дейности вътре в корпуса, е подменена част от покрива и е изградена инсталация от слънчеви колектори, предвидена да работи целогодишно. С подобряване ефективността на отоплителната инсталация се увеличава времето на ползване на топла вода от лишените от свобода и се отговаря на конкретна препоръка от националния превантивен механизъм. Поетапно е подменена и прозоречната дограма, като почти в целия затвор е поставена енергоспестяваща.

Ремонтът се финансира с бюджетни средства и е на стойност 1 093 682 лева. През 2013 г. в рамките на Норвежкия финансов механизъм и с бюджетни средства се извърши ремонт и преоборудване на медицинския център и отделението за майки с деца, като помещенията бяха изцяло приведени в съответствие с национални и европейски изисквания за здравно обслужване на осъдените. От тогава до днес са проследени 42 бременни жени и са отгледани 17 деца до 1 година. В момента на територията на детската ясла в Сливенския затвор има 3 бебета.

По време на откриването днес, министър Павлова категорично заяви, че Министерството на правосъдието ще продължи активната работа за подобряване на материалните условия в затворите и арестите, като необходима предпоставка за хуманното третиране на закононарушителите и гаранция за спазване правата на човека. В плана за ремонтни дейности през тази година са включени затворите в Пазарджик и Бургас, затворническото общежитие „Черна гора“ към затвора в Стара Загора, а в Плевенския затвор ще бъдат внедрени мерки за енергийна ефективност. Ще продължи и политиката на преместване на арести в съществуващи затвори, там където това е възможно, като за 2017 г. е предвидено това да стане в Сливен и Стара Загора. Ще бъде обособен и арест в затворническо общежитие Велико Търново към затвора в Ловеч, а арестът в Хасково ще бъде ремонтиран.

Откриха ремонтирания за 1 млн. Варненски затвор, всяка килия е със санитарен възел

Ремонтираният основен корпус на затвора във Варна бе официално открит днес. След реконструкцията, затворът ще е с капацитет до 262 лиш...

До дни ще бъде открито и първото ново затворническо заведение с повишени изисквания към охраната - затворническо общежитие от закрит тип в село Дебелт, като очакванията са в него да бъдат преместени около 350 лишени от свобода, които търпят наказанието си в един от най-пренаселените затвори у нас – този в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЛИВЕН:

11 арестувани след спецакция в Сливенско

Държавна помощ за болницата в Котел: Правителството трябва да реши

Полицаи спасиха удавник в Сливен

Свещеници от Сливен излизат на протест: Несъгласни са със Светия синод

След дълго ходене по мъките: Върнаха шофьорската книжка на оправданата за дрифтиране в двора на КАТ

Издирват 18-годишно момиче от Сливен (СНИМКА)

Наказание за диспечера, отказал линейка на жена в Сливен

Отказаха й линейка: Жена почина в такси напът за болницата

"Спукаха му главата": 8-годишно дете е пребито, докато си купува вафли в село Градец

Сливен се сбогува с митрополит Йоаникий

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com