Защо ни е нужен фонд за непредвидени разходи?

7233
Защо ни е нужен фонд за непредвидени разходи?
Снимка: iStock

В ежедневието често се налага да посрещаме спешни и непредвидени разходи. Независимо дали се касае за неотложен ремонт на жилището или колата, висока битова сметка, подмяна на пералня или хладилник, или внезапен здравословен проблем, най-лесният начин да се справим със ситуацията е да имаме заделени пари.

Първата стъпка е спестяването. Започнете да отделяте някаква сума от дохода си и създайте авариен фонд за непредвидени разходи. Можете да съхранявате събраното в най-обикновена кутия, буркан или касичка. Това е вашият финансов буфер, т.е. свободните пари, които ще ви помагат при кризисни ситуации.

Авариен фонд "за черни дни"

Аварийният фонд е предназначен за неотложни нужди и трябва да се използва единствено за неща, които са жизнено необходими. Обикновено е достатъчно да имате между 500 и 1000 лв., но сумата варира според стандарта ви на живот.

Трябва да създадете подобен фонд незабавно и да съберете планираната сума възможно най-бързо, тъй като няма как да предвидите какво може да ви се случи в утрешния ден. Ако разполагате с ценна, но ненужна вещ, може да я продадете и да вложите парите в антикризисния фонд.

Във всеки един момент може да ви потрябват пари за нещо спешно, така че буферът винаги трябва да бъде на ваше разположение. Най-разумно е да го държите по разплащателна или спестовна сметка, от която можете да изтеглите пари по всяко време.

Подходящо място за съхранение на парите ви за непредвидени ситуации е спестовната сметка "Мега Плюс" на Пощенска банка. С нея разполагате със средствата си свободно и по всяко време, а веднъж месечно можете да теглите пари без такса. Спестовната сметка може да бъде в левове, евро или долари, върху които получавате ежемесечна лихва. Може да я използвате и чрез онлайн банкирането e-Postbank.

Сметката "Мега Плюс" ви дава право на едно безплатно касово теглене до 2000 лева, 1000 евро или 1000 долара на месец, считано от датата на откриването ѝ. Можете да откриете такава сметка по всяко време, включително и чрез онлайн банкирането на Пощенска банка, независимо от сумата, с която разполагате. Най-важното ѝ предимство е бързият достъп до средствата ви.

Ако се наложи да използвате пари от вашия фонд за непредвидени разходи, приоритетът ви трябва да е да възстановите сумата при първа възможност.

Фонд "Сигурност"

Щом разполагате с аварийния фонд, т.е. вашия малък финансов буфер за спешни нужди, трябва да създадете и по-голям – т.нар. фонд "Сигурност". Идеята на този фонд е да ви помогне да посрещате всеки извънреден разход, който не можете да покриете с малкия буфер.

Имате шанс да се възползвате и от попадналите ви изгодни предложения, както и да вземате смели решения, свързани с личния живот (смяна на работа, населено място, др.).

Препоръчително е с този буфер да можете да покриете средните ви разходи за поне 3 или 6 месеца. Ето защо сумата е индивидуална за всеки. В случай, че средните ви разходи се повишат с времето заради нов член на домакинството или по друг повод, добре е да увеличите и сумата на буфера ви.

Тук лесният достъп също е от значение, но тъй като ще използвате тази сума сравнително по-рядко, можете да ги инвестирате в ликвиден продукт с по-висока доходност, какъвто е например срочният депозит за 3 или 6 месеца.

Създаването на сигурен финансов буфер изисква воля и отнема време. Изграждането му е като строеж на къща – започвате от основите (по-малкия авариен фонд) и когато имате стабилност, мислите за интериора и обзавеждането (по-големия фонд).

Предимствата да имате финансов буфер

Независимо от размера му, финансовият буфер създава усещане за сигурност и спокойствие, защото се справяте по-лесно с непредвидени ситуации и имате свободата да вземате смели решения.

Когато имате спестявания, на които да разчитате за непредвидени разходи, можете да постигнете всичките ви финансови цели. Ако решите да смените работата си или искате да се възползвате от изгодна оферта за по-сериозна покупка (компютър, автомобил, недвижим имот), ще посрещнете спокойно съответния разход, тъй като парите не са ви проблем.

Финансовият буфер е най-прекият път за постигане на финансова независимост. Той ще ви предпази от натрупването на заеми и дългове, ще ви даде възможност за изгодни покупки, ще ви позволи да инвестирате и да научите нови неща.

Когато знаете, че можете да се справите с непредвидени обстоятелства, имате свободата и увереността да се възползвате от всички възможности, които ще направят живота ви по-приятен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Байдън иска да утрои митата за стомана и алуминий от Китай

Фалитите в България: Данните за първото тримесечие на 2024 година

AES България отново получи престижната награда за безопасност на British Safety Council

Инфлацията в ЕС и еврозоната продължава да се забавя. Какви нива достига?

Енергийният министър обсъди с ОМВ добива на нефт и газ в Черно море

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика