5G - новата световна интернет конспирация

5927
5G - новата световна интернет конспирация
Снимка: Getty Images/Guliver

Този уикенд станахме свидетели как конспиративните теории, разпространявани през платформите за социални медии, преминаха от мрежата във физическия свят и се материализираха в действия, които реално застрашават не само реда, но и безопасността на хората. Анти 5G активисти посегнаха на жизненоважна национална инфраструктура като подпалиха базови станции на мобилни оператори в Бирмингам, Ливърпул и Мелинг в Мърсисайд във Великобритания преди дни. Всичко това се случва точно когато Великобритания и много страни по света се борят с пандемията на коронавирус.

И докато стотици учени и безброй медицински специалисти полагат усилията за справяне с коронавируса, а повече от 40 компании, проучват и разработват лекарствени продукти срещу COVID-19, анти 5G активистите разпространяват вируса на фалшивите новини, свързвайки 5G с коронавируса и твърдения, че новата технология носи смърт.

Стивън Поуис, национален медицински директор на NHS England, каза в неделя: „Историята за 5G е абсолютен, пълен боклук. Това са глупости - най-лошият вид фалшиви новини”.

“Реалността е, че мобилните мрежи са абсолютно критични за всички нас, особено във време, когато молим хората да останат у дома и да не виждат роднини и приятели. Теорията за 5G е абсолютен, пълен боклук и не мога да дам по-силно определение от това”. Той добави: „Но по-специално, това са и мобилните мрежи, използвани от нашите спешни служби и нашите здравни работници, и аз съм абсолютно възмутен, абсолютно отвратен, че хората биха предприели действия срещу инфраструктура, от която имаме незаменима нужда, за да отговорим на спешната ситуация със здравето ни.”

Оливър Даудън, секретар по културата на Обединеното кралство, ще поиска от платформите за социални медии да бъдат по-агресивни в отговора си на разпространяваните чрез техните платформи конспиративни теории за 5G. Даудън планира да проведе виртуални срещи с представители на няколко технологични фирми следващата седмица, за да обсъди въпроса.

Министърът на кабинета Майкъл Гоув пък нарече разпространяваните конспиративни теории “опасни глупости”.

Анти 5G активисти твърдят, че с налагането на новия стандарт, мрежите ще причинят рак, безплодия и аутизъм. Това продължава години наред без никакви доказателства, а обемът с лъжи се увеличава.

Седем години след идването на 4G, EE (б.р. - английски телеком оператор) най-после успя да стартира първата във Великобритания 5G мрежа в шест града - идват и още. Новият стандарт обещава много по-бърза връзка, но конспиративните онлайн активнист са убедени, че той ще донесе нещо много по-злокобно, отколкото края на видео буферирането например. 

COVID-19 и 5G - връзка, която не съществува

Тревогата около новия коронавирус продължава да ангажира вниманието на човечеството. На фона на международните усилия за справяне с гло...

В социалните мрежи, форумите и различни блогове, анти 5G активисти приписват на мрежата изумителна палитра от грехове, включително рак, безплодие, аутизъм, и дори Алцхаймер. През ноември 2018 година, публикация, споделена от милиони хора във "Фейсбук", обвини 5G за мистериозната смърт на 300 птици в Холандия (нищо, че тестът с мрежата се проведе месеци по-рано). Междувременно, в различни групи хората споделят дори съвети как да се разбият мобилните клетки. Но как се случи така, че едно постепенно надграждане на мобилните мрежи се превърна в любимата на интернет конспиративна теория? 

Вероятно един от най-известните говорителите срещу 5G e Джон Кюлс - холандски изследовател на извънземни, който през 2018 година създаде група във Фейсбук "Stop5G". Към днешна дата групата има над 20 000 члена и от нея започна изграждането на мита около смъртта на птиците, както и други теории, като например че калифорнийските пожари през 2018 са наказание от управляващия елит, тъй като щатът не е успял да въведе масово 5G.

Групата на Кюлс на свой ред вдъхновява други хора да правят аналогични групи, като например "Stop 5G UK", която днес има 13 000 члена и още стотици по-малки групи, които обмислят как да спрат “нахлуването” на 5G в техните държави и градове. Жителите на Гластънбъри например вече са входирали официална молба до местните власти да спрат пускането на 5G мрежа по време на музикалния фестивал. В Twitter анти 5G "съпротивата" споделя постове с хаштаг #Stop5G, а в Instagram различни акаунти разпространяват снимки на хора в антирадиационни костюми, които се предполага, че работят по мобилни клетки.

На практика обаче няма никакви доказателства, че 5G (или която и да е мобилна мрежа към момента) може да има вреден ефект върху човешкото здраве. Надграждането е базирано на сходни технологии от предишните мрежи и към момента няма нито едно проучване, което да е установило връзката между телефоните и рака, макар че такива проучвания се правят постоянно.

Това, разбира се, не спира ни най-малко анти 5G движението. Нещо още по-любопитно, от май 2018-а насам, в ефира на RT America (американският канал на руската телевизия) е излъчила над 12 новинарски сегмента, които предупреждават за рак, кървене от носа и други негативни ефекти върху човешкото здраве вследствие на 5G. Сензаионалистите определят новата мрежа като "5G апокалипсис" или дори "експеримент с човечеството", като даже предупреждават зрителите, че 5G "може да ги убие". Без значение дали тези репортажи са част от дезинформационната война, която Русия води срещу САЩ в глобален мащаб или не са, фактът е че след публикуването им стотици блогове и малки новинарски сайтове ги препечатват безкритично.

5G - бъдещето, което е безопасно за здравето ни

Да, заглавието отговаря накратко на цялото глобално безпокойство около мрежата от ново поколение, наричана 5G. А именно – тя е бе...

Слуховете за “радиационно облъчване” от мобилните оператори не са нищо ново. Според Дейвид Гримс, учен, физик и изследовател на раковите заболявания, конспиративните теории сега повтарят до голяма степен това, което се случи с 4G и другите скорости преди това. Мобилните телефони, както и високоволтовите преносни мрежи на ток водят до страхове в обществото още от края на 1980 година. От тогава са и първите твърдения за връзка между тях и мозъчните тумори - твърдения, които учените отдавна са оборили. 

Във Великобритания например, броят на мобилни устройства, които се използват е нараснал с 500% между 1990 и 2016 година. В същото време процентът на хора, разболели се от мозъчен тумор, е нараснал с 34%. Причината за ръста на процента на диагностицираните случаи на тумори обаче се отдава на това, че днес имаме по-добри диагностични технологии. А в допънение, никъде по света не се наблюдават аномалии или рязко покачване на диагностицираните случаи на туморни заболявания, които да са повод да бъдат търсени връзки със заобикалящия ни свят или технологиите, които използваме.

"В момента наблюдаваме традиционното препакетиране на конспиративните теории, в което няма никаква изненада. Същото е и с ваксините", споделя Гримс. Всеки път щом се появи нова ваксина, старите митове за ваксините излизат на нов глас. И макар и при 5G технологията в голяма степен да е същата като при 4G, това възпламенява страховете отново. 

RT America, както и други медии наричат излъчваните вълни - радиационни. Приравняват ги с йонизиращото лъчение в далечния край на електромагнитния спектър, като например рентгеновите лъчи и ултравиолетовите лъчи, които могат да разрушат ДНК структурата и да доведат до генетични мутации, съответно и до рак. Не всяко лъчение обаче е лошо. Нискочестотните радиовълни, които се използват в телекомуникациите са в края на електромагнитния спектър. Те имат диапазон между 300 MHz и 300 GHz. И носят малко подвеждащо име: "Микровълновата радиация е много грешно разбрана, като концепция. Защото когато чуят това име (б.р. "микровълни"), хората си мислят за микровълнови фурни", споделя Гримс.

Проф. Джозеф Ушчински от Университета в Маями, автор на книгата "Конспиративните теории и хората, които вярват в тях", споделя че подобни фалшиви теории се лепят лесно на хора, които са предразположени да вярват в тях. За хората, които по принцип си обясняват света така, всяка нова конспиративна теория само допълва парадигмата им. Съответно, когато тези хора търсят информация, те ще имат доверие на вече установените си конспиративни източници. 

"Новини" за коронавируса, които не са истина

Глобалната пандемия от новия вид коронавирус (известен и като COVID-19) освен че завари неподготвено човечеството, даде силен тласък на...

По принцип конспиративните теории се разпространяват по-бавно от научната информация. Това обаче не важи за интернет, там това се случва много по-бързо. Проучване, публикувано в световното списание "Наука" показва, че конспиративните новини се разпространяват до 70% по-бързо от научните новини. Много по-лесно е да се намери такова съдържание, но не само - по-лесно се намират и групи от хора, които публично да подкрепят тези идеи съответно читателят става част от общност. Това е тезата на Джон Кели, който е собственик на базираната в Ню Йорк компания за анализ на социалните мрежи "Графика". Те са проучили онлайн дискусиите относно 5G и са установили, че разговорите са свързани основно с въздействието на технологията върху здравето. Кели обобщава, че конспиративното съдържание се споделя основно в социалните мрежи и то включва още антиваксърското течение, кемтрейлс, както и хората, които вярват, че Земята е плоска. 

Интернет е устроен така, че дава достъп до изобилие от грешна информация. Ако потърсите дали микровълновото лъчение е канцерогенно, ще откриете редица сайтове, които ще потвърдят опасенията ви. "Гугъл" дори ще ви предложи възможно най-крайните и съответно любопитни теории. С други думи, за обикновеният човек тази информация е по-лесно достъпна, отколкото научната. И тук е разковничето на проблема според Гримс: "Хората трябва да се научат да различават достоверните от недостоверните източници на информация. Трябва да следваме научния метод и изходната ни позиция винаги да е скептична".

Проф. Ушчински предупреждава, че да виним интернет за конспиративните теории би бил твърде опростенческо. Човечеството познава конспиративните теории и дори насилието вследствие на пропагандирани лъжи много преди да се появи интернет. Интернет помага за бързото разпространяване, но готовността у хората да вярват на тези неща е предзададена. Един от примерите за това е, че повече от половината американци вярват в конспиративните теории около убийството на Джон Ф. Кенеди през 1963 година. За да се предотврати това, правителствата, информационните агенции и индустрията трябва да са готови да обясняват процесите и да казват кога една информация е грешна. 

И това може би наистина е правилният подход. Връщаме се в Гластънбъри и молбата на местните жители 5G да бъде спряно по време на фестивала. Тогава се намесва EE и моли местният съвет да се включи в дискусиите с хората. От компанията започват активно да участват в дебатите в социалните мрежи и да отговарят на писмата, които са свързани с различни страхове относно здравето. Те се обръщат към хората през традиционните медии и създават блог, в който отделят специално внимание на страховете отностно 5G. Хауърд Джоунс, директор на комуникационния отдел в ЕЕ споделя: "Изключително важно е ние да сме на терен и да обясняваме как работи тази технология, защото ако не го правим, тогава всяка грешна информация остава непроверена".

Източници: Wired, BBC, The Guardian - в превод на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от UNLIMITED TECH GUIDE:

Кои са най-гледаните филми и сериали в EON Видеотека през март

Vivacom спечели призовото първо място в категорията „Инвеститор в човешкия капитал“ (СНИМКИ)

Специална филмова селекция с Брус Уилис в EON видеотека

Vivacom представя специална празнична селекция от филми в EON видеотека по случай 8 март

Vivacom със специална оферта за малкия и среден бизнес

Vivacom предлага 50% отстъпка на планове Unlimited при покупка на Vivacom 5G смартфон

Vivacom със селекция от исторически филми в EON Видеотека за 3 март

Рекорден брой проекти в надпревара за финансиране от Vivacom Регионален грант

Vivacom предоставя свободен достъп до хитовото съдържание на НВО за клиентите на EON

Vivacom разширява покритието на 5G високоскоростен интернет за дома в 7 града

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Unlimited Tech Guide