2,5 млн лв. заем ще тегли Девин за разплащане на стари задължения

2608
 2,5 млн лв. заем ще тегли Девин за разплащане на стари задължения
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Заем в размер на 2,5 млн лева ще тегли община Девин, съобщи пред гражданите кметът на града Красимир Даскалов по време на публичния си отчет за времето на трите години управление. С 1 350 000 лева ще бъдат разплатени останали стари задължения към фирми, изпълнили възложени поръчки. Останалите 1 150 000 лева са предвидени за финансиране на инвестиционни проекти, в полза на местната общност.

Средствата ще бъдат ползвани за ремонт на Детско отделение в местната болница. Освен това, се изготвя и проект за саниране на сградата. Ремонтиран ще бъде и покривът, водата от Беденски бани ще бъде въведена вътре в болницата. Ще се монтира и нова отоплителна инсталация, с което се очаква да намалеят значително разходите за отопление. Планира се, след ремонта, да се разшили и обемът от дейности, извършвани в девинското лечебно заведение. Подменено ще бъде уличното осветление във всички населени места в общината. Планирани е да се поставят енергоспестяващи лампи, като по този начин ще се намали разходът за електроенергия почти наполовина.

Пълна зала за отчета на девинския кмет Красимир Даскалов

Залата в Дома на културата се изпълни снощи за отчета на Красимир Даскалов – първи мандат кмет на община Девин. Гайдарчета с коле...

Ще бъде извършен основен ремонт и реконструкция на бившия Градски басейн. Обектът ще бъде превърнат в общинска минерална баня. За целта ще се изградят по-малък басейн и сграда с два сектора за мъжки и дамски бани. Целта е да се ползва за лечебни нужди с почти символични цени. Предвидена е и рехабилитация и реконструкция на улица "Планинско цвете" в квартал "Настан", където живеят над 100 души. По думите на кмета на Девин, тя никога не е била асфалтирана, което ограничава достъпът на линейки и пожарни автомобили до къщите. А сметосъбирането се извършва с леки коли, тъй като и специализираният камион не може да премине през улицата.

С целеви средства от държавния бюджет пък се планира извършване на цялостен ремонт на главната улица в града. Според проекта, в центъра ще бъдат разположени пеещи и светещи водни съоръжения и фонтани. Саниране, подмяна на дограма, ремонт на покрива и изграждане на нова отоплителна инсталация на метан се предвижда в Дома на културата, където към момента е студено и посетителите на всички мероприятия през зимата се налага да стоят облечени с дебели връхни дрехи.

Друг проект, който предстои да стартира през идната пролет, касае изграждане на нов гробищен парк, в рамките на който ще бъдат изградени два молитвени храма - християнски и мюсюлмански. Те ще бъдат свързани помежду си с чешма - символ на добросъседството и помирението, в които живеят местните жители от двете религии. Със средства по програма за развитие на селските райони, съфинансирана от Европейския земеделски фонд ще бъде рехабилитирана отсечка с дължина около 12,5 километра - от град Девин до местността Лисичово. Планира се и рехабилитация на пътя от село Михалково до Кричим. За този проект е сключено споразумение с ангажираните ръководни лица, според което повечето от наеманите работници да бъдат жители на община Девин. Освен това, част от изрязаният асфалт от община Кричим ще бъде предоставен на община Девин и след преработката  му ще бъде ползван за настилка на пътните участъци между Михалково - Чуреково и за пътя към село Кестен.

Кметът Красимир Даскалов към девинчани: Бъдете по-добри един към друг, обичайте се, вярвайте и си прощавайте!

Най-искрено и чистосърдечно пожелавам на вас и на вашите семейства да бъдете здрави, по-добри един към друг, да се обичате, да вярвате ...

За три години Девин е разплатил около 4 000 000 лева задължения, а през 2018 г. е отпаднал от списъка на Министерството на финансите с общините в затруднено финансово положение. За справка, към настоящия момент жителите на община Девин наброяват 14 000 души, а само за града са около 7 000 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян