Ангажират и кметове в контрола по спазване на мерките срещу COVID-19

1490
Ангажират и кметове в контрола по спазване на мерките срещу COVID-19
Снимка: Областна администрация - Смолян

Областният щаб за противодействие на разпространението на COVID-19 проведе заседание в разширен състав с участието и на кметове на общини в Смолянско, съобщиха от кабинета на областния управител. На дневен ред бяха темите, свързани с актуалната епидемична обстановка в област Смолян.

„Докладвахме в синтезиран вид за ситуацията във всяка една от административните области и изразихме мнение относно предприемане на допълнителни мерки. Предложихме кметовете не само на общини, но и населени места да се упълномощят и да имат основа за упражняване на контрол върху спазването на противоепидемичните мерки. Споделеното от нас беше взето под внимание и аргументирано в заповедта на министъра на здравеопазването от вчера“, заяви областният управител Недялко Славов.

Смолянска област е първа по брой заразени спрямо населението й

Общо установените позитивни на COVID-19 случаи от началото на пандемията са 346 в област Смолян. За последната седмица са 127, главно з...

Другата обсъждана тема беше координацията между държавните институции и общини за осъществяване на контрол според делегираните им правомощия и компетентност.

„Получихме указания от министър-председателя в три направления – управление на медицинските ресурси в доболничната и болничната помощ и създаване на организация така, че да е възможно поемане на случаите на заразени с коронавирус пациенти според нуждата от хоспитализация и лечение, по-стриктен и по-масиран контрол за спазване на противоепидемичните мерки в координация между държавни институции и общини, възможност да се въвеждат допълнителни мерки, приложими за съответната област по преценка на областния или общинските кризисни щабове, каза Славов след проведената вчера видеоконферентна среща между премиера Бойко Борисов, Националния оперативен щаб и областните управители.

По данни на РЗИ към днешна дата установените случаи на COVID-19 в област Смолян наброяват 369. От март до 30-ти май случаите са 43, за месец юни са 272, а от началото на месеца до 9-ти юли – 54.

Според анализа на общопрактикуващите лекари, клиничната картина се проявява без симптоматика при 76% от заразените, около 10% са проявили симптоми по време на периода на карантина и около 14% са с изразени симптоми.

Отварят отново нощните заведения, разрешават и сватбите

Отпадат ограниченията заради коронавируса за нощните заведения. Груповите събития на открито, както и сватбите също се разрешават. Това...

Към днешна дата хоспитализирани са 39-ма души от област Смолян с установена коронавирусна инфекция. От тях 22-ма в МБАЛ-Смолян, 3-ма в МБАЛ-Девин, седем в МБАЛ-Мадан, един в Центъра за психично здраве -Смолян, 4 в МБАЛ-Гоце Делев и двама във ВМА. В региона до момента са извършени около 2000 PCR-теста и над 1500 бързи теста.

От ръководствата на областната и общинските болници в област Смолян докладваха, че към момента нямат затруднения с приема и лечението на пациенти с COVID-19. Благодарение на осигурения от държавата и дарения ресурс разполагат с лични предпазни средства и дезинфектанти.

Като слаби звена и потенциални опасности за разпространение на заразата се определиха неспазване на вече въведените противоепидемичните мерки в обществения и специализирания фирмен транспорт, неносене на маски в закрити помещения и при събиране на много хора на открито.

Участниците в заседанието се обединиха около предложението през следващата седмица усилия на държавните институции и общините да бъдат насочени към засилен контрол за спазване на тези мерки, а при необходимост ще се предприемат допълнителни.

Решения за това ще се вземат от сформираната от областния управител Недялко Славов  работна група към Областния кризисен щаб, която ще заседава един път седмично под председателството на заместник-областният управител Андриян Петров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян