Болницата в Девин изглежда спасена благодарение на медицинска сестра, работеща в Германия

13789
Болницата в Девин изглежда спасена благодарение на медицинска сестра, работеща в Германия
Снимка: МБАЛ - Девин

Родопчанката Десислава Райтц събра местна власт, бизнес и медицински кадри на благотворително парти навръх рождения си ден, който съвпадна с професионалния празник на медицинските сестри.

„Направих го и съм много щастлива, защото съм родена в тази болница, защото съм медицински работник, защото много обичам Девин и хората. Нищо не искам в замяна и бих направила всичко за родното място“, каза тя.

Десислава Райтц идва често в Девин и признава, че градът се развива добре. Смята, че ако всички хора с корен от Девин в чужбина, а те са доста, се сплотят и направят нещо за града си, ще е много полезно.

Плановете ѝ предвиждат някой ден да се върне и със съпруга си да открият старчески дом.

"Съпругът ми е от Германия, казва се Вернер Райтц. Той много обича Девин, малко повече от мен даже. Аз не се посрамих да го вкарам в болницата, но не беше хубаво. Идеята се роди от нашата болница в Германия, в която работя от много време в отделението по неврология. Тя се намира в много известен курорт на Германия, близо до Мюнхен. Обслужваме най-богатите хора, защото съм в частно отделение. Много спонсорираме Украйна. Само за три месеца спонсорираме с над 7 млн. евро Украйна и понеже съм от Девин, аз реших да вмъкна моя град в това число. Чуваме само лоши новини, затова се заех да организирам нещо позитивно“, допълни Райтц.

Кметът на Девин Здравко Иванов сподели колко е щастлив и доволен, че девинчанка, която от 20 години не живее в България, прави такъв благороден жест за болницата.

Тя обслужва пациенти от три общини - Девин, Борино и Доспат. През 2011 г., заради непоносими дългове, беше затворена за три години, а хората организираха серия от протести. Благотворителното събитие събра скромната сума от 756 лева.    

„Десислава Райтц подходи много емоционално с желанието си да направи благотворително събитие за болницата, още повече на 12-ти май е нейният рожден ден, а и Международният ден на медицинските сестри. Инициативата е вълнуваща, впечатляваща. Тя просто си милее за Девин, много мил жест“, коментира шефката на болницата Радка Грозданова.

По думите ѝ болницата е вече финансово стабилна.

„С тази огромна помощ от правителството, която получихме миналата година, успяхме да погасим всички стари задължения. В момента имаме дълг единствено към държавата, като останаха неплатени лихвите от около 170 000 лева. Търсим вариант и за тях. Болницата успя да се спаси от желязната хватка на кредиторите. Много от тях даже направиха отстъпки, като се отказаха от лихвите. Нови задължения лечебното заведение няма и се надяваме новите цени на клинични пътеки да влязат в сила, за да функционираме нормално и да не трупаме нови дългове“, посочи Грозданова.

По думите ѝ, най-големият проблем в момента е кадровият, както в цялата държава.

„За радост имаме трима нови лекари, които са ни надежда, но с медицинските сестри ни е голям проблемът. Имаме нужда от около 45 медицински сестри, а на щат са 27. Голяма част – над 80% от тях, са в предпенсионна и пенсионна възраст. Някои са на втори трудов договор, за да не ощетяваме пациентите, но се преуморяват. Сега, след като кредиторите вече не ни дишат във врата, образно казано, мечтата ни е да се модернизираме с нова апаратура, да осигурим капиталови разходи за обновяване на базата“, добави управителят на лечебното заведение.  

Тя благодари на целия персонал, който се справя с предизвикателството коронавирус: "Бяхме много натоварени напоследък, но успяхме да помогнем на немалко пациенти. Много от тях бяха изписани, доколкото може с подобрение. Привеждали сме пациенти и в смолянската болница. Действително персоналът е много уморен, но много помогнаха".

В болницата има вътрешно отделение, неврология, педиатрия, хирургия и от 3 години  - гинекология. През последните 2 г. приоритетно е лечението на пациенти с ковид, като за целта в тежките периоди се ползваше изцяло вътрешно отделение, част от хирургичния и от гинекологичния блок.

Зам.-кметът Диана Чаушева заяви, че за първи път някой подема подобна инициатива за болницата.

„Почувствах се развълнувана и горда от това, че медицинска сестра, моя колежка, е решила да направи такава благотворителна кампания. Самата проява премина не при силен интерес. Може би все още хората в Девин нямат навик да участват в такива мероприятия, но Десислава се беше подготвила, остави дарение за болницата от консумативи. Развълнувах се, че човек, който е напуснал отдавна родния си град, не го е забравил, че милее за него и за болницата“, каза тя.

В най-критичните периоди на пандемията Чаушева на няколко пъти се връща да работи в при колегите си, които изнемогват. Тази година от януари месец не е в общината.  

„На няколко пъти в рамките на две години се наложи да подпомогна колегите си в болницата, като тази година е за по-дълго време. Част от колегите бяха в болнични, някои се разболяха, когато бях вече там. Действително имаше нужда от моята подкрепа. Направих го с чувство на дълг и отговорност. Все пак това е моята професия, изключително силно си я обичам. Там се чувствам в свои води. Голямо е удовлетворението, когато виждаш благодарността в очите на пациентите, макар че много хора загубиха битката с този коварен вирус. Голяма част от колегите са пенсионери, при тях рискът е много по-висок. Имаме нужда от млади хора, от повече подкрепа, но тази криза е за цялата страна, за света“, обобщава Диана Чаушева.

На 11-ти май по инициатива на кмета Иванов и шефката на болницата Грозданова поканили представители на Пловдивския университет с идеята да популяризират професията. Общинското ръководство на Девин поема ангажимент да осигури финансово 4-годишното обучение на желаещите да учат за медицински сестри. Условието е минимум 5 г. след това да работят в болницата. Сега очакват с нетърпение да видят колко от завършващите ще проявят интерес.

„Аз все още съм в болницата, защото има остра нужда от медицински сестри. Не зная даже към кой момент ще успея да се върна в общината. В неплатена отпуска съм като заместник-кмет“, уточнява Чаушева. Тя не е напускала и работата си като медицинска сестра. Когато е на работа в общината, от болницата излиза в неплатена отпуска. 

"Когато сегашният управленски екип спечели изборите преди три години, аз не напуснах работното място. Гледам да съм там, където има нужда от мен. Болницата засега определено има по-голяма нужда от мен, отколкото общината, макар че правя каквото е необходимо и за нея на доброволни начала“, каза в заключение зам.-кметът.

Снимки: БНР

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян