Четвърти протест в Чепеларе с блокиране на пътя Смолян - Пловдив

4765
Четвърти протест в Чепеларе с блокиране на пътя Смолян - Пловдив
Снимка: Анита Чолакова

Четвърти протест се проведе днес в Чепеларе с блокиране на движението. Жители на родопския град настояват пред властите районната прокуратура в града да си остане.

"Докато не бъдем чути и взетото решение ревизирано, протестните действия няма да спрат, а напротив - ще бъдат провеждани всеки път с по-голяма времева продължителност, при което ще бъде блокирана нормалната комуникация с област Смолян. Планираме провеждането на протести и пред сградата на Европейската комисия в Брюксел чрез изпращане на делегация от протестиращи", заяви председателят на инициативния комитет адв. Тонка Динчева. 

Областният управител на Смолян: Патриотизмът не е отживелица

„Усмивките по лицата на тези деца в народни носии доставят голяма радост и на нас. Те показват и аз съм особено щастлив от това, ...

Динчева подчерта, че протестите ще продължат и след Нова година, докато не бъде изпълнено искането им за самостоятелна районна прокуратура в Чепеларе.

По думите й в момента няма нормативни гаранции, че териториалното отделение, което обещават от страната на ВСС да функционира в същия обем на правомощия и работа като на Районната прокуратура, го няма разписано в нормативната уредба.

„Ние не вярваме на обещания, ние вярваме само на нормативната уредба, защото това преобразуване води към закриване напълно на прокуратурата и към закриване на община Чепеларе“, е категорична тя.

Дядо Коледа пристигна с екоавтомобил в Смолян

С екоавтомобил пристигна Дядо Коледа снощи в Смолян. Добрият старец дойде на центъра с много чували – по един за всяка детска гра...

За два часа днес жители на Чепеларе блокираха пътя Смолян-Пловдив, а от двете страни се образуваха километрични опашки.

Хората издигнаха плакати с надписи: "ВСС, искаме си прокуратурата", "След прокуратурата какво следва, господа", „Като не ни чувате, сега ще ни гледате“ и др.

Според решението на ВСС в преобразуваните структури прокурорите ще изпълняват в пълен обем задълженията си – да участват в съдебни заседания, да дават дежурства и да приемат граждани. С това по никакъв начин правоприлагането в посочените населени места няма да бъде нарушено, а ефективното изпълнение на работата на прокуратурата ще бъде гарантирано чрез адекватно разпределение на натовареността и оптимално използване на ресурсите, се сочи в становище на Главна прокуратура.

Чепеларци обаче не вярват на обещанието, че структурите ще изпълняват в пълен обем задълженията си. Те са убедени, че това решение е немотивирано и несъобразено с редица значими фактори – географски, демографски, икономически, социални и други.

Те се гневят и заради това, че не са съобразени изискванията, предварително заложени като критерии при закриването на прокуратури – да не се закриват структури близо до големи курорти и до границата, а Чепеларе отговаря на двата критерия.

250 000 лв. получи МБАЛ в Смолян за отделението по хемодиализа

Министерството на здравеопазването преведе 250 000 лева за Отделението по хемодиализа към МБАЛ "Д-р Братан Шукеров" - Смолян. Целевата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян