Девин кани на кулинарен фестивал „Родопска угодия“

13829
Девин кани на кулинарен фестивал „Родопска угодия“
Снимка: Лили Вергова

На кулинарен фестивал „Родопска угодия“ канят в Девин от петък до неделя (22 – 24 март). Негов патрон е кметът на общината Красимир Даскалов, организира се от „Ени филм“ ЕООД – Перник, с управител Ани Николова.

„Идеята възникна при общуването между нас като продуценти и организатори с представители на местния хотелиерски и ресторантьорски бизнес и общината. Както знаете, кухнята в този край е много специфична, много интересна, много вкусна. Ние не сме от Родопите, но по стечение на обстоятелствата от няколко години работим в Девин и за нас това е много интересно. Прави ни впечатление, че е така и за много хора, които идват от другаде. Местната кухня е много атрактивна. Това е идеята на този фестивал - да покажем богатството, разнообразието и уникалността на родопската кухня“, обясни Ани Николова.

В голямата си част фестивалът ще се проведе на открито, на площада в Девин, където в събота ще бъде подредена кулинарна изложба.

Ястия ще приготвят местните ресторанти, местни хора, които ще покажат традиционна родопска кухня. Ще се включат с родопски гозби и някои от гостите, които идват на фестивала. Самото готвене ще е в партньорския ресторант на организаторите - хотел "Орфей".

„Готовите ястия ще бъдат представени на открито. Представители ще има от цялата страна. Някои от тях участват както в музикалната програма, така и в кулинарната. Например гостите от Елин Пелин идват и да готвят, и да пеят. От Чирпан идва кулинарен клуб към местно читалище. Като цяло идеята е да съчетаем вкусна храна с хубава музика. А без музика и хубавата храна трудно се преглъща. Затова искаме да има и настроение“, казва Ани.

В програмата програма участие ще вземат: гайдарски състав "Девин" с ръководител Емил Чолаков; Миглена Бекриева; Женска фолклорна група при НЧ "Орфей 1947" - с. Ерма река, общ. Златоград; Фолклорен състав при НЧ "Захарий Княжевски - 1931" с. Княжевско, обл. Стара Загора; Женска певческа група при НЧ "Искра-1952" с. Лозенец, общ. Царево; Клуб ,,Кулинар“ при Народно читалище ,,Димитър Данаилов-2013" гр. Чирпан; ПГОТ "Св. Ив. Рилски"  гр. Перник; ТПГ "Мария Кюри" - гр. Перник; сборна група от читалища в община Елин Пелин и др.

„И гостите, които идват, ще готвят родопски ястия, но някои от тях ще донесат и нещо от своя край да покажат и да почерпят. Това ще е един кулинарен празник с акцент върху родопската кухня“, обобщава Ани Николова.

Тя споделя, че и за тях не всички ястия са известни, защото никой от ресторантите не е обявил какво ще готви, но със сигурност ще има характерните за този край пататник, клин, марудници. Местни производители ще изложат свои продукти брънза, мурсалски чай и др. 

„Основно програмата е в събота, но гостите пристигат в петък, защото като дойдеш в Родопите, е хубаво да им посветиш повече време. Ще ги посрещнем подобаващо по родопски обичай, няма да издавам точно как. Гостите ще имат възможност да хапнат в някои о местните ресторанти, които ще им предложат специални менюта в дните на фестивала, специални жестове, специални комплименти“, допълни Николова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян