Два нови случая на коронавирус в Смолянско

6694
Два нови случая на коронавирус в Смолянско
Снимка: iStock/Guliver

Два са новите случаи на заразени с коронавирус в Смолянско. Едната жена е санитарка в кардиологичното отделение на областната болница в Смолян. Другата е от Рудозем, била е в една болнична стая с пациентка, диагностицирана с Covid-19, от която е прихванала заболяването.  

„С голямо съжаление искам да ви съобщя, че жена - жител на гр. Рудозем, е диагностицирана с коронавирус. Тя е в добро здравословно състояние, в последните няколко дни е била под домашна карантина, не е контактувала с хора“, заяви днес кметът Румен Пехливанов.

От общината сочат, че предприемат всички необходими мерки за дезинфекция. Призовават към запазване на спокойствие, стриктно спазване на наложените ограничителни мерки.

"Уважаеми съграждани, отправям молба към всички вас да проявим и хуманно отношение към заболелите от коварната болест. Никой не е застрахован и всеки един от нас може да бъде на мястото на тази жена. Да проявим сдържаност и солидарност“, призовава градоначалникът.

С тези два случая болните с коронавирус в Смолянско стават 17. От тях 4 са медицински лица – двама лекари, една медицинска сестра и една санитарка.  

Специално обръщение преди малко отправи д-р Даниела Дариткова, която е председател на ПГ на ГЕРБ и на здравната комисия в парламента, но е и личен лекар на над 3000 човека от Смолян, повечето от които деца.

Тя им благодари за всички рисунки, картички, песни и мили благопожелания, изпратени й по повод вчерашния Световен ден на здравето, а също на всички свои приятели за загрижеността и подкрепата. Информира ги, че няма никакви оплаквания.

Смолян е с най-ниска детска смъртност в страната, по-ниска от средната за ЕС

В най-новия доклад на Европейската комисия за здравеопазването в България е отбелязано, че страната ни в последните 8 години постига чу...

Приемам само витамини и микроелементи. Според СЗО така протича заболяването при 80% от заразените. За това мерките за социална изолация и носенето на маски са много важни. Пробата на колегите от смолянската детска поликлиника и съпруга ми са отрицателни. С родителите ми не съм била в контакт. Всички положителни проби от областта се съобщават на РЗИ- Смолян. Те вземат съответните мерки - проби на контактните лица и налагане на карантина на най-близкото обкръжение на пациента“, е посочила тя.

Категорична е, че няма прикриване на информация относно броя на заразените медици. Нейният призив е следният: „Доверявайте се само на информация от официални източници, а не на слухове. Спазвайте противоепидемичните мерки, въведени от Националния щаб. Да, трудно е, но това е единственият начин да спечелим необходимото ни време и да намалим риска - заради всички хора. Никога няма да оставя пациентите си, затова продължавам да работя от разстояние – по телефона, WhatsApp, Viber. Пазате себе си и близките си!“.

В инфекциозно отделение на болницата в Смолян са настанени пациентите с по-тежко протичащи пневмонии, има и една пациентка на апаратна вентилация. Леките пневмонии и безсимптомните пациенти се лекуват в дома и се контролират от личните лекари.

От днес със заповед на областния управител Недялко Славов е отменен вечерният час, обявен дни след началото на извънредното положение в страната. С вчерашна дата здравният министър нареди да се отменят всички допълнителни ограничения, въведени от местните и регионалните власти.  

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 8 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян