Епидемиологът д-р Сергей Сиденко: Вирусът ще мине през всички нас, въпросът е как  

13981
Епидемиологът д-р Сергей Сиденко: Вирусът ще мине през всички нас, въпросът е как  
Снимка: Анита Чолакова

По мои наблюдения епидемията върви към върха на развитието си, да я наречем втора вълна. Затова вирусът твърдо се е настанил в нашето общество. Докато по-рано говорихме, че пълзи, сега го има навсякъде. Тенденциите на развитието й е като всяка епидемия. Мисля, че тази седмица ще стигнем върха и следващите  две лека-полека ще вървим към спад на епидемичния процес. Всичко зависи от нашите мерки,  които вземаме и прилагането им най-вече, заяви пред журналисти в Смолян епидемиологът д-р Сергей Сиденко. Той е началник сектор „Болнична епидемиология“ в МБАЛ – Смолян.

По думите му, целта на тези мерки не е да спрем вируса, а да го забавим, за да може здравната система да поеме тези болни, които се нуждаят от хоспитализация, и да окажат медиците своевременна и качествена помощ.

ЕК: Няма да има достатъчно ваксини за европейците преди 2022

На ваксинация срещу новия тип коронавирус до 2022 г. ще се подложат само малка част от жителите на страните от ЕС. Това съобщи Ройтерс,...

„Разбира се, че вирусът ще мине през всички нас - това е от ясно по-ясно, въпросът е как!? Всичко, което говорим за маски, дистанция, дезинфекция и др., цели да намали инфектиращата доза. Всички ще срещнем вируса, но дано се срещнем например с хиляда вирусни единици, с които организмът по-лесно ще се справим, отколкото десет милиона наведнъж. Целта е  да минем с минимум жертви през тази епидемия. Все пак обществото ни е достатъчно отговорно, макар да има изключения. Като цяло спазват мерките – някъде по-добре, някъде по-зле, но ги спазват. А щом ги спазваме до някаква степен, макар не на 100%, дава някакви основания да мислим, че след две-три седмици най-вероятно ще вървим към спад“, допълни д-р Сиденко.

Той обясни, че първите три основни придружаващи заболявания, които водят до тежко протичане, са хронични сърдечно съдови заболявания, захарен диабет, хронични белодробни болести. „Практически при всички починали е имало налице поне някое от тези заболявания и възрастта им е била рискова. Много късно се лекуват тези хора. По-младите, при най-малкото неразположение, тичат в болница или при личния лекар, или си правят платен бърз тест, кръвен. Възрастните седят в къщи и чакат докато не се усложни ситуацията“, анализира епидемиологът.

Област Смолян е вече с червен код заради високо разпространение на коронавирусната зараза. Поради тази причина от утре спират плановите операции и плановият прием в четирите болници.   

„До вчерашна дата общоустановеният брой случаи за Смолянска област с COVID-19 са 904 души, което ни поставя на 11-то място сред областите в страната. 699 са излекуваните, 52-ма са  починалите. Активни са 153 случая, от които на болнично лечение са 51, на домашно лечение – 102-ма. 48 пациенти се лекуват в областта, а извън областта са  3-ма“, съобщи Славов.

Собствениците на заведения няма да протестират - искат пари

Собствениците на заведения съобщиха, че няма да излизат на протести на този етап, предаде БНР. След 3-часова национална среща на бранша...

По думите на д-р Мими Кубатева четвърта седмица вече случаите са повече от предходната. 

„За последната седмица имаме 71 заразени при 62 за предишната, 43 по-предишната и  23 – в първата седмица на октомври. Към края на миналата седмица 14-дневната заболяемост надмина 120 заразени на 100 000. При нас показателят е 126,5, а за страната 190,5. С този показател влизаме в зоната на червения код - висока степен на заболяемост, заедно с още 17 области. 8 са в  оранжева зона и две области - Видин и Добрич, са  в жълтата зона. Седмичният ръст за нашата област е 25,9% при 76,5 за страната. Тоест при нас ръстът на новите случаи е по-малък в процентно отношение. Доста по-лош е показателят ни  за 14-дневната смъртност - 11,6%, при  2,88% за страната, почти 4 пъти по-висока. Процентът на хоспитализирани спрямо броя активни случаи е 33,3% при 10,83% за страната. Три пъти повече са хоспитализираните“, уточни д-р Кубатева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян