Идея - такса "смет" да отпадне и да се начислява данък към стоките

4546
Идея - такса "смет" да отпадне и да се начислява данък към стоките
Снимка: Actualno.com/Теодора Димитрова

Кметът на град Девин Красимир Даскалов предложи иновативна идея за определяне и събиране на таксата за битови отпадъци. Годишно общината отделя по около 370 000 лева за сметопочистване. А събираемостта на данъка в много общински райони на България е трудна. За да се промени това, Даскалов и екипът му разработиха нов метод за изчисляване и събиране на таксата за битови отпадъци.

Идеята е предложена на вниманието на Националното сдружение на общините (НСОРБ). "Въпреки че голяма част от кметовете я приветстваха, по неясна засега причина, предложението все още не намира подкрепа от Министерството на околната среда и водите и няма законодателна инициатива в тази посока.", каза пред Actualno.com Даскалов.

Зам.-кмет на Плевен предлага такса битови отпадъци да не се променя през 2019-а

Такса битови отпадъци, която плевенчани плащаха досега, да не се променя през 2019 г. Това е предложил на местния парламент зам.-кметът...

Самата идея предлага освобождаване от такса "смет" за всички физически и юридически лица. Задължението ще отпадне, като такова, само в този си вид. Т.е. няма да се заплаща, както на този етап - на база данъчна оценка. Идеята е на база изчисление от браншови организации, да се въведе такса или данък (без значение от наименованието), която да бъде начислявана към всяка стока, подобно на Данъка върху добавената стойност.

"Изчисленията показваха, че плащането няма да надвишава 0,25%, което не би следвало да ощети никого и по никакъв начин.", заяви кметът на Девин. Градоначалникът изброи няколко ефекта, които могат да бъдат постигнати, ако иновативната система бъде приета и въведена в експлоатация. Първо, таксата за битови отпадъци ще се събира на момента. Защото всеки, влизайки в магазин и пазарувайки, ще я заплаща заедно със стоката, която си купува.

Вторият фактор е постигане на справедливост - онзи, който харчи по-малко средства, той ще плаща по-малко. И обратно - по-голямото потребление води до по-голямо количество акумулиран отпадък и съответно - по-висока такса.

Третият ефект, който би могъл да се постигне при прилагане на предложения метод, е обхващане на групата от хора, които в момента не могат да бъдат хванати. Това касае най-много туристическите центрове, както в Девин, така и на морето и в други български курорти. В момента се плаща туристически данък, който туристите плащат към хотелите, а те често пропускат да върнат средствата обратно в общината. Чрез новопредложената схема хотелиерите ще могат да бъдат освободени от таксата за отпадъци и ще могат да ползват икономисаните средства за допълнителна инвестиция.

Кметът на Девин Красимир Даскалов: Предлагаме революционна промяна за такса смет

Г-н Даскалов, предлагате нова идея за отчисляване и събиране на такса смет. В какво се състои промяната? По принцип тази проблематика ...

Към момента, обаче, идеята е само на етап - представяне, от страна на инициаторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Чрез фирма на Тодор Батков в Смолян докараха стадо алпийски козирози от Бавария (СНИМКИ)

Ниски заплати: Съдилищата в Смолянско останаха без съдебни заседатели

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян