Кметът на Доспат Елин Радев: Над 22 млн. лв. са ни привлечените средства само за 1 година

3250
Кметът на Доспат Елин Радев: Над 22 млн. лв. са ни привлечените средства само за 1 година
Снимка: Анита Чолакова

Над 22 млн. лв. е размерът на привлечените инвестиции в община Доспат само през тази година, заяви кметът на Доспат Елин Радев пред десетки хиляди хора, стекли се на събора на чешмарите.

Тази година знаковото за района събитие се проведе за 32-ри път. Тридневната му програма бе наситена с многобройни изпълнители на народни песни, с музика и танци. Освен богатата музикална програма имаше и народни борби, които са доста зрелищни.

Градоначалникът съобщи какви проекти са изпълнени или са в процес на изпълнение само през последната година като общината кандидатства с нови разработки за още над 2 млн. лв.

От изявлението му стана ясно, че с досега осигуреното финансово обезпечение на проектите ще бъде изпълнена програмата му за управление, с която се е ангажирал пред местната общност.

Като най-солидна инвестиция той спомена проекта за изграждане на инсталации за компостиране и предварително третиране на отпадъци. Те ще обслужват над 40 000 жители в общините Доспат, Сатовча, Борино, Девин и Сърница. Общият размер на инвестицията е близо 9,7 млн. лв., а срокът за изпълнение е 24 месеца.

С конкурс решават концепцията на нов градски център в Доспат, 25 000 лв. е наградният фонд

Конкурс за концепция за нов градски център обяви ръководството на община Доспат. За класирания на първо място проект наградата е 8000 ...

Инвестициите, за които съобщи градоначалникът, са най-вече в пътната и водоснабдителната система.

В това число са реконструкция на водоснабдителни системи в общината с обща дължина 14,2 км на стойност 7 016 916 лв., асфалтиране на 18 улици и пътища на обща стойност 3 млн. лв. Предстои подмяна на централен водопровод в гр. Доспат от водоема "Средна зона" до улица "Тракия".

Преди 10-тина дни правителството отново отпусна на община Доспат 1 960 000 лв. за асфалтиране на улици, което ще се изпълни през 2019 г.

„По този начин заложените в програмата ни за управление улици за асфалтиране ще бъдат изпълнени“, подчерта Радев.

Той допълни, че изграждат тротоари в централната част на с. Змеица и Доспат, а Комисията за възстановяване и подпомагане към МС наскоро отпусна на общината 345 000 лв. за два обекта.

Заловиха нарушители в яз. Доспат и р. Въча

Двама рибари нарушители са били заловени след подадени сигнали в Изпълнителната агенция „Рибарство и аквакултури“ (ИАРА) - ...

Строи се разширение на училището в село Касъка, където инвестицията е в размер на 363 000 лв. В Змеица, Касъка, Любча и Доспат се подменят водопроводи. Радев акцентира и на инвестициите в областта на социалните услуги.

В общината са разкрити са 7 трапезарии в 7-те населени места, където ежедневно се предоставя топъл обяд за 190 социално слаби лица, а привлечените средства за целта са в размер на 263 817 лв.

Изпълняват проект, с който е създадено социално предприятие за 36 души на обща стойност 389 463 лв. По регионалната програма за "Заетост" са назначени 7 безработни до края на годината, а 29 човека по проект "Работа".

За събора, каза той, са осигурени безплатно купони за храна на близо 400 социално слаби.

„Административното обслужване непрекъснато се подобрява. Сроковете за различните услуги се оптимизираха и на практика няма бавене. След няколко месеца общинската администрация ще се нанесе в нова общинска сграда. Община Доспат е отново сред първите институции в страната по прозрачност - на първо място за област Смолян. Всичко, което общината е задължена да публикува на сайта, го има“, подчерта кметът.

Ще събарят ферми, замърсили водата на половин Доспат

Ще бъдат съборени два обора и един овчарник, които преди година замърсиха питейната вода на половината град Доспат. Сигналът за замър...

За финансиране са внесени проекти за реконструкция и рехабилитация улици за 1 1743 480 лв., за изграждане и обновяване на площи в Доспат, Барутин, Змеица и Бръщен за 364 414 лв., за реконструкция и обзавеждане на ОУ "Яне Сандански" в Бръщен на стойност 185 864 лв., за изграждане на спортна инфраструктура в с. Барутин, Бръщен и Змеица за 391 151 лв.

Стартирано е изграждането на нов градски център на Доспат, което според кмета Радев е инвестиция в туризма.

„Много здраве, щастие и благоденствие на вас и вашите близки. Използвам тази трибуна, за да отправя най-сърдечните си пожелания за весело прекарване и на светлия мюсюлмански празник Курбан Байрам след броени дни. Нека светлината да озари домовете ви, нека съхраним духа на разбирателство, запазвайки дълбоките морални устои на вярата, както и вярата в човещината и търпението, в милосърдието и вечните човешки добродетели“, бе неговото пожелание към жителите и гостите на Доспат.

Почетен гост на тържеството бе депутатът от Смолянска област д-р Даниела Дариткова. Според нея всичко, което изброи кметът на Доспат инж. Елин Радев, ще се случи, за да живеят по-добре жителите на община Доспат.

„За това работим всички заедно, за това имате подкрепа на държавното управление, на народните представители, на администрацията в област Смолян. А всички заедно можем да постигнем много повече“, подчерта тя. По думите й държавата е стабилна, а правителството има доверие в местното общинско ръководство, затова подкрепя амбициозните му проекти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян