Кметът на Неделино: Правят ни пълен одит на всички договори - от 23 стотинки до няколко милиона

4042
Кметът на Неделино: Правят ни пълен одит на всички договори - от 23 стотинки до няколко милиона
Снимка: Личен архив

Общо 44 нарушения е констатирала проверка на Агенция „Държавна финансова инспекция“ (ЕДФИ) в община Неделино. На кмета Боян Кехайов са съставени 21 акта за установени административни нарушения. Проверени са три обществени поръчки за сумата от малко над 1 млн. лева, но също така 230 договора за доставки и услуги на обща стойност 3,8 млн. лева. Не е отразено да са нанесени вреди на бюджета, но за сметка на това докладът или части от него са предоставени на прокуратурата, става ясно от доклада на АДФИ за първото тримесечие на 2021 година.  

Проверени са разходите от 200 000 лева и документацията за преместване на електропровод с високо напрежение, три подпорни стени на улица „Напредък“, една на улица „Бор“, договори за строително-монтажни работи в речното корито и в разливните тераси на река Неделинска.

Отделно от това са проверени всички договори под минималните прагове, за които не са приложени процедурите по ЗОП, сключени в периода от началото на 2015 до края на 2019 година. Целта е била да се изясни дали някои от договорените плащания са в разрез с добрите търговски практики.

За повече информация по резултатите от проверката Actualno.com потърси кмета Боян Кехайов.

Г-н Кехайов, какъв е коментарът ви относно констатациите на АДФИ - 44 нарушения, от които 42 за финансов контрол, съставени 21 акта за административни нарушения?

Това са актове за административни нарушения, които не представляват висока степен на опасност. Някои от тях са пред мен - за договори с много малка финансова стойност и най-вече за неполагане на двоен подпис. Примерно от Издателство "Слово" - Велико Търново, чиято стойността на договора е била 682 лева. Договорът за доставка аз съм го подписал, а с протокол сме предоставили пособията на съответните училища или детски градини. От този род са всички констатирани нарушения. Трябва да се има предвид и периодът, в който е извършена финансовата ревизия - той е петгодишен. Всички договори от 2015 до 2019 година  - направена е цялостна комплексна проверка от АДФИ.

Притесняват ли ви тези констатации?

 

 

Не, защото те са маловажни и не по всичките ще бъдат издадени наказателни постановления, тъй като някои актове са за нередности в размер на 30-40 стотинки.

Ще ги обжалвате ли?

Не, тъй като това, което са констатирали, си е вярно като нарушения на финансовата дисциплина в Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор. Аз приемам тези констатации. Още повече, че с тази проверка се изчиства периодът, в който съм управлявал.

А нарушенията по Закона за обществени поръчки - две са?

Те са извършени в хода на процедурата, но са отстранени своевременно. При едната процедура не бяха правилно изчислили с един ден срока за подаване на жалби. По-късно беше дошло възражение срещу избора на изпълнител, но комисията си отмени решението и се върна на етап последното законово действие и си проведоха процедурата до окончателното й влизане в сила. За тази процедура мина и обжалване през КЗК, която се произнесе в полза на общината. Така, че не е нещо съществено.

 

 

 

И все пак 21 акта на каква стойност са?

Боян Кехайов: Аматьорско изпълнение целеше в последния момент да ме дискредитира, но не успя

Боян Кехайов е кмет на Неделино от 2015 г. Яви се на избори за втори мандат като независим (с подкрепата на ДПС и БСП) и спечели от пър...

Все още няма издадени наказателни постановления. Все още са само актове. Ето сега, има сключен договор с "Български пощи", с който е поет ангажимент за плащане на услуга с цена 23 стотинки. Става дума за уведомления за събиране на публични вземания. Друг договор е с "Просвета" АД - София, за познавателни книжки на стойност 748 лева. Няма вредоносен резултат, защото ние сме получили книжките и сме ги предали. Проблемът е, че кметът и главният счетоводител е трябвало да се подпишат, а съм се подписал аз и директор на училището. Има договор със стопанско сдружение "Космос", с което е общината поема задължение за познавателни книжки на стойност 84 лева. По друг договор е поета издръжка на камерите за видеонаблюдение с месечна такса от 12 лева. Друг договор е с "Бит и техника" - Варна, за 443,10 лв. Сключили сме договор за реклама с "Контакт" ООД - Смолян, за 500 лева. Основно за училищата са ни нарушенията. Всички са на много ниски стойности. Това, което констатираха от АДФИ, действително е нарушение - само с мой подпис и с подпис на второстепенния ръководител. Към днешна дата това сме го коригирали. А винаги в годините назад така са го правили, ревизията го констатира като проблем. Нямаме някаква куха фактура, която да сме изписали, за да присвоим средства.

Но, когато пише, че са предприети последващи мерки по Закона за държавна финансова инспекция, означава, че докладът или части от него са дадени на прокуратурата. Във вашия случай какви са последствията?

Цялата ревизия беше по сигнал и мисля, че е възложена от прокуратурата, макар да не съм сигурен. Такава комплексна проверка не се извършва на случаен принцип. Тази година, аз освен от АДФИ, имам проверка от Сметна палата, от НАП - пълна петгодишна проверка на мен и съпругата ми, 9-месечна от ДФ "Земеделие". Ние сме обект на множество проверки, които текат и към момента. От КПКОНПИ бях проверяван за конфликт на интереси - че съм сключил договори с мои роднини, но проверката приключи и нямам конфликт на интереси. Проверките са ми предизвикани от бивши конкуренти на изборите.

Тоест, обект на колко проверки сте?

Над 19 проверки имам от началото на втория мандат. И подчертавам - това, което от АДФИ е констатирано, не е притеснително. Даже се радвам, че е извършена проверка. Ако има по-сериозни нарушения, си има компетентни органи. Но на този непрекъснат мониторинг сме подложени в резултат на подадени жалби. Освен тези, които ви казах - КПКОНПИ, АДФИ, Сметна палата, сме проверявани още от РДНСК, Окръжна военна прокуратура - по множество сигнали и ежедневно. Проверявани сме от ДФ "Земеделие" – от отдела им по корупция. Няма констатирани нарушения, но всички европроекти, спечелени от общината, са проверени. Да не говорим, че Комисията за защита на конкуренцията също е извършила проверки по текущите обществени поръчки. Малко е странно, защото примерно в жалбата пише, че кметът на община Неделино е направил подпорна стена на улица "Напредък" - 1, 2 и 3. Двата етапа не са изпълнени, когато съм бил кмет, а показват снимки, че стените падат или нещо се случва. Идват на проверка и установяват, че няма как аз да съм отговорен. В момента на бюрото имам писмо от отдел "Разследване" на МВР, с което ни искат фактурите и документацията на 5 обекта - всички са изпълнени през 2014 година. Накратко казано, под много специално наблюдение и контрол сме.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян