Кучетата, жертва на небивала жестокост край Смолян, били от ромската махала на Девин

6675
Кучетата, жертва на небивала жестокост край Смолян, били от ромската махала на Девин
Снимка: Марияна Неделева

Районната прокуратура в Смолян наблюдава досъдебно производство за смъртта на осем безстопанствени кучета в района на връх Перелик, близо до Смолян. То е за проявена жестокост към гръбначни животни, причинена по особено мъчителен начин и чрез използване на средства, опасни за хора и животни. 

Историята звучи като от филм на ужасите.  

В края на миналата седмица в полицията е подаден сигнал, че по пътя за връх Перелик - землище на община Смолян, са намерени шест мъртви безстопанствени кучета и три с травматични увреждания, едно от които е починало впоследствие, а друго - евтаназирано поради раните си.

(Едно от спасените кученца)

Местопроизшествието незабавно е  посетено от дежурна оперативна група, която е извършила оглед. За изясняване на всички обстоятелства и факти, довели до смъртта на четириногите, е образувано досъдебно производство.

Тази сутрин от прокуратурата в Смолян уточниха, че към момента е установено откъде са докарани кученцата - от ромската махала на Девин, която е в местността „Забрал“.

„Вече са назначени експертизи за установяване причините за смъртта на животните. Днес се прави допълнителен оглед по сигнал за още едно открито мъртво куче в района. Продължава работата за установяване на извършителите на деянието и все още не се знае дали са тези, които са ги докарали, или други лица“, обясниха от прокуратурата.   

Венета първа среща кученцата още когато били живи. „Дойдохме за вода на чешмата и по пътя видяхме кученца - малки, големи. По едно време се появиха още повече. Викаме си: "Какво става тук!?". Тръгваме си надолу - глутница. Аз ги снимах. Над 20 бяха. Идваме после - кучетата ги няма“, разказва тя.

Анастас пък като разбира за тях, тръгва да ги нахрани. „Мои приятели работят горе на върха и ми се обадиха, че има изхвърлени кучета. Организирахме се да дойдем, да ги нахраним и да видим за какво става въпрос. Констатирахме, че няма нито едно. Разбрахме, че част от тях са хванати от общинските служители, които се занимават с това. Въпросът е, че има убити кучета. Има кървави следи. Между тях е имало и бременни, и майки. Това е огромна трагедия, жестокост. Не мога да го повярвам“, сочи Анастас.

Според София – също от групата на зоодоброволците в Смолян, случаят е ужасен, но не е прецедент.

„Все пак знаем, че различни общини си чистят по този начин кучетата. Качват ги и ги разтоварват на друго място. Това място конкретно не е избрано случайно, то е извън града. Всички знаем, че когато по-голяма бройка кучета са на повече от 5 км от населеното място се водят дивеч и могат да бъдат отстрелвани от ловни дружинки. Ще се опитаме да положим грижи за бебетата, въпреки че е в много малък процент шансът им. Човек, който е способен да посегне на животно, е абсолютно възможно да посегне и на човек. За мен той е убиец, защото отнема живот“, смята тя.

„Дано да се установи кой е извършителят на това деяние, защото това си е зверство според мен и такива хора нямат място в обществото ни“, е категоричен Анастас.

Като зловеща определи историята с влачените, бити и убити кучета Мариана Неделева, която е администратор на  групата „Сърцати зоодоброволци - Смолян“ в социалната мрежа.

Близо до Смолян бус изсипал 38 кучета, част от са застреляни, други - влачени (ВИДЕО)

38 кучета били изсипани вчера на пътя за връх Перелик близо до Смолян. Четириногите са заснети от смолянски адвокат да бродят около мяс...

„По време на тази зловеща история аз не бях в града за съжаление, но поддържам връзка с полиция, с община. Както знаете, осем животни бяха избити по особено жесток и мъчителен начин. Останалите 15, сред които майки с бебета и бременни, са прибрани от хората на община Смолян в т.нар. кастрационен център. Поне те са на сигурно място. Имаше 7 бебета, които бяха свалени от доброволците в нашата си импровизирана база и бяха осиновени от Цвети Димитрова, която има приют в Стара Загора“, разказва тя.

Марияна Неделева е готова на битка за справедливост.

„На нас ни писна такива дела винаги да бъдат срещу неизвестен извършител. Това, което прави впечатление, е, че животните са гледани на едно място. Тоест, всичките близо 40 животни, когато им е сипана храна, се скупчват заедно, което означава, че са гледани на едно място. Кой и защо го е направил, не знам, но това, което знам за толкова години, е, че по-брутално нещо аз нито съм виждала, нито съм чувала. 100-килограмови мъже да плачат като деца! Толкова жестокост в едно малко сърце къде се събира!?“, недоумява смолянчанката.

Предложението на зоодоброволците е да се извикат селските кметове от кметовете на общини. А областният управител да извика всички кметове на общини  и да изиска от тях да преброят животните по населени места.

„Да ги преброят и да ги чипират. Всичко идва от безхаберието на хората. Тотална деградация на обществото е започнала. Проблемът е на всички нас. Проблемът тръгва точно от собствениците на домашни любимци - трябва да има чипиране, кастрация, контрол, данъци. Иначе няма да стане!“, категорична е Марияна Неделева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян