Началник на АГ-отделение в Смолян, в чиито ръце са проплакали около 3400 бебета, напусна болницата

25384
Началник на АГ-отделение в Смолян, в чиито ръце са проплакали около 3400 бебета, напусна болницата
Снимка: Личен архив

Началникът на Акушеро-гинекологичното отделение (АГО) в Смолянската болница д-р Антон Лалов напусна и отделението, и болницата днес.

„Причина да напусна е напрежението и несигурността, с които работя, защото не желая да давам обяснения, че друго отделение има проблем. С отделението по неонатология ние сме като скачени съдове. Това отделение малко по малко върви назад. И в един момент ние без тях няма как да работим, а това не се отразява само върху ражданията, а върху цялостната дейност на отделението по акушеро-гинекология“, обясни д-р Лалов.

Областният управител на Смолян: Патриотизмът не е отживелица

„Усмивките по лицата на тези деца в народни носии доставят голяма радост и на нас. Те показват и аз съм особено щастлив от това, ...

По думите му при това положение раждания при рискови бременности не могат да се извършват в МБАЛ – Смолян.

„В такъв случай ние трябва съветваме бъдещата родилка да отиде на друго място, но за мен това не е решение на проблема - да пратим бременна да роди другаде. Всеки вижда, че раждаемостта е спаднала. Обаче не мога да приема упрека, че откак аз съм станал началник на отделението, раждаемостта е паднала с над 200 деца. Сигурно половината от родените в отделението деца досега са при мен. Ако някой смята, че аз съм прогонил родилки, си е за негова сметка. Аз съм изпратил две бременни в Пловдив и София от тези, които наблюдавам. И то, защото действително са имали сериозен проблем. Иначе ние - АГО и Неонатология, слизаме на нивото на общинска болница. Ето това е проблемът. С такава несигурност аз не желая да работя. Да не дава Господ да стане проблем, тогава ще е страшно. Ние, които се занимаваме с раждания, винаги сме в челото на новините. И никой не може по-добре от вас, журналистите, да разбере, че това е най-болната тема. Ние сме поставени под такъв обществен натиск. Смъртен случай при нас е най-болезнен, защото става въпрос за новородени. Умират хора на по 25 години от инфаркт и хората го приемат за съдба. Но когато почине родилка или бебе, винаги лекарят е виновен. На мен и ръка са ми целували, от което съм изпитвал страшно неудобство. Но докато се работи по този начин, аз няма да съм там, защото има неща, които не мога да променя, дори да искам. Това е вече въпрос на организация на по-високо ниво“, коментира медикът.

Той каза, че оставката му е била приета веднага и от днес вече не работи в болницата.

„Нищо страшно не е станало. Не искам да намирам кусури и да злепоставям когото и да било, защото нямам лоша мисъл срещу колегите и ръководството. Проблемите с неонатологично отделение - казал съм го, казвам го и пред Вас, не са нещо скрито и покрито. Те работят трудно, а ние сме зависими от тях. Аз се чувствам несигурен, когато тяхното отделение не работи както трябва, защото съм притеснен за пациентите. Всички колеги са несигурни. В неонатологично отделение останаха две колежки, които работят, и аз се чудя как работят, честно казано. Там вече няма 24-часово дежурство. А аз искам с удоволствие да ходя на работа, без притеснение, за да съм полезен на хората. Може да има недоволен пациент от мен, но няма излъган. С пациентите съм бил докрай коректен и последователен. Това никой не може да ми го отнеме. Това си е мое лично качество. Съвестта ми е чиста. Но се оказва, че ние не можем професионално да си вършим работата и да обясняваме на пациентите, че трябва да ходят в Пловдив, защото неонатологично отделение не може да покрие стандартите. Това е проблемът и не е моя работа да го обяснявам“, допълни акушер-гинекологът.

Дядо Коледа пристигна с екоавтомобил в Смолян

С екоавтомобил пристигна Дядо Коледа снощи в Смолян. Добрият старец дойде на центъра с много чували – по един за всяка детска гра...

„Тръгвам си със самочувствие от болницата, но от това не искам да се прави сензация и някой да остане обиден. Мое си е решението. Аз така напуснах и като директор. Когато видях, че не мога да се справя с определени проблеми, ясно и честно казах: "Аз съм дотук! Нека оттук-нататък някой друг да се пробва". Искам да се знае, че нито съм подвел ръководство на болницата, нито колеги - никой. Единствено съжалявам, че ще останат неприятно изненадани мои пациенти, но ще намеря вариант да бъда коректен спрямо тях и да им помогна по най-добрия начин. Към ДКЦ-то на болницата ще продължа да работя. Аз имам втори трудов договор там и той ще си остане. Освен това предстои да заработи медицински център, в който имам кабинет в Дълбокото дере с ехограф. Регистриран е в РЗИ. Проблем ще бъде за ражданията. Тази ситуация с оставката ми се случи буквално за 24 часа. Аз имам график за декември месец. Напускането ми предварително не е обмислено, прекипя ми, напуснах като нормален и достоен човек. Предварително нямам уговорка с никой. Да се смята, че аз съм се заигравал с друг директор - това са пълни глупости“, сподели лекарят.

Той подчерта, че от него няма да се чуе лоша приказка за негов колега, защото те са професионалисти.

„Проблемите обаче се трупат с години и някой път човек си мисли, че няма да дойде такъв момент, в който няма да има хора да работят. Не може отделение като нашето в общинска болница да работи по-добре отколкото в областна. А този момент идва. Нетърпимостта се трупа доста напоследък и повярвайте ми, не само аз мисля така. Аз съм казал днес на колегите на рапорт: "Никого не ангажирам с това да ме защитава, да ме пази. Аз съм достатъчно възрастен човек и мога да се защитавам сам и да си  опазя авторитета. Вие мислете как ще работите, защото вие оставате да работите и все някой трябва да остане!" Смея да кажа, че всички колеги, с които работих до днес, може да потвърдят това, което Ви казах, защото наистина се работи трудно“, казва с болка д-р Лалов.

„И преди мен е имало отделение, и след мен ще го има. И преди мен са се раждали деца, и след мен ще се раждат. Важното е аз да живея с чувството си за достойнство. За всичко, което съм постигнал до момента, стои много труд, много желание за работа. И ако вярвате, че все още има хора, безкористни и отдадени на работата, колкото и да звучи нескромно, аз съм един от тях. Няма да се променя, дори да съм наивен в очите на хората. Няма да се правя и на герой, защото почтен вариант за решение на проблема е просто да се оттеглиш  -мирно, тихо, кротко, без сензации. Аз това и направих. В очите на много хора може да изглеждам като застаряващ наивник, но съм идеалист и няма да се променя. Ще си намеря друго работно място и пак ще работя, колкото мога. Надявам се да намеря разбиране и подкрепа - не само от пациентите, защото тяхното мнение го знам, имам и подкрепата им, но ми е нужна подкрепа и от колегите, от всички“, сподели още д-р Лалов.

Той подчерта, че не се сърди на никого и не обвинява никого: „Просто искам да пощадя себе си, защото доста години това отделение ми е сериозна отговорност и съм се стремил да е без проблеми. Стига толкова!“.

Над сто деца искат приза "Аз раста патриот" в Смолян

Над сто са децата, които искат да спечелят конкурса „Аз раста патриот“, обявен от областния управител на Смолян Недялко Сла...

Д-р Антон Лалов е на 54 години. Семеен е. Има четири внучета, две момичета и две момчета. От 28 години е лекар в смолянската болница, бил е дълги години старши лекар в Акушеро-гинекологичното отделение, пет години е бил началник на отделението. За 7 г. е бил в Борда на директорите, четири от тях - изпълнителен директор на МБАЛ – Смолян, но през цялото време не е спрял да работи като акушер-гинеколог. Има интересно хоби. В свободното си време изработва макети на къщи и храмове от слама.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян