Недялко Славов: Квартирата на двама от тримата с коронавирус в Смолян се охранява денонощно

8358
Недялко Славов: Квартирата на двама от тримата с коронавирус в Смолян се охранява денонощно
Снимка: https://sm.government.bg/

Недялко Славов е областен управител на Смолян, той е и председател на Областния кризисен щаб. Обърнахме се към него, за да разберем как се прилагат в Смолянско мерките, които са задължителни за цялата страна, а и да коментира специфичните за района случаи.

Г-н Славов, какво е състоянието момчето с коронавирус от Гьоврен, настанено за лечение в областната болница, и също на съпругата и приятеля му от Чепеларе, чиито резултати са отрицателни?

И тримата се подобряват ежедневно. Контактни са. Тук става въпрос за млади хора, бързо се възстановяват.

А другите двама, които са заразени, но са под карантина в квартирата?

Те нямат симптоми от началото, но остават под карантина в рамките на предвидения в алгоритмите срок. 

Има ли теория в самия кризисен щаб по отношение за това, че двамата първоначално заболели, са имали твърде много контакти, а заразен е само един човек?

Не мога да коментирам. Вярваме на резултатите от взетите проби, които са отрицателни. Действително, след като излязоха трите положителни проби преди 6-7 дни досега нямаме нов заразен.

Колко бяха пробите, които са дадени досега и за колко от тях има резултати?

Информация може да даде РЗИ. Те изпращат и засичат резултатите.

Същото е вероятно и за броя на карантинираните?

За тях сме създали по-стройна организация в тясно взаимодействие с общините. Информацията, която постъпва в РЗИ и полицията, е от граничните пунктове, където се прибират хората от Западна Европа. Благодарение на кметовете и кметските наместници ежедневно получаваме информация за лицата, които пристигат от тези държави и са поставени под карантина. Засичаме информацията от РЗИ и общините и установяваме в действителност колко лица са под карантина. Бройката ежедневно се променя.

Сигурно се променя ежедневно и броят на връщащите се в Смолянско от чужбина, имате ли данни към настоящия момент колко са?

РЗИ имат тези данни. Не знам дали ежедневно ги отмятат, защото информацията е голяма като обем. Но механизмът е такъв - когато в РЗИ постъпи информация за човек, който се е прибрал и е с постоянен адрес на територията на областта, се уведомява кметът. Автоматично му се връчва предписание на входа на България от санитарния инспектор - на граничния пункт или на летището. Те следва да останат под карантина 14 дни. Информация за това постъпва в РЗИ, а РЗИ уведомява кметовете за даденото лице. И ако случайно кметовете установят, че някое лице се е прибрало от Западна Европа, уведомяват полицията и РЗИ. По този начин се осъществява форма на двоен контрол - един път през общините, втори път през РЗИ.

Има ли информация колко хора са нарушили карантината си?

Доколкото знам срещу двама души е образувано досъдебно производство.

Коя от мерките дотук въведохте най-трудно?

Контролът върху карантинираните лица е най-голямото предизвикателство към момента.

А от началото на кризисния период досега кой от случаите ви изуми най-силно?

Първият случай на установяване на коронавирус. Лицето, което даде първа положителна проба, се прибира от Англия на 13-ти март. Не подлежи на задължителна карантина, тъй като на задължителна карантина подлежат лицата, които са се прибрали след 18-ти март. Идентифциран е обаче от полицаите, за което много им благодаря, като рисков, тъй като им е известен с предишни свои прояви. Накаран е да му бъде взета проба, която за съжаление се оказва положителна. Предвид рисковия му профил Областният щаб взе решение той да бъде поставен под принудителна карантина и е денонощно охраняван заедно с двете други контактни лица в квартирата му. Той е с психично заболяване. Ежедневно е проверяван от психиатър. Благодарение  на община Смолян и на Българския червен кръст се доставят необходимите продукти от първа необходимост.

Постъпвали ли са при вас сигнали за бедстващи хора?

Нямаме такива сигнали за целия период на извънредното положение до сега.

Има ли проблеми с доставките на продукти от първа необходимост за хората под карантина, които нямат близки?

Има единични случаи, но трябва да уточним, че редът е следният: Те организират доставките на храна и продукти от първа необходимост през свои роднини. Ако нямат такива, се обръщат към общините, които изключително бързо реагираха и осигуриха механизми за снабдяване на наистина нуждаещите се лица, когато нямат роднини, на които да разчитат. Третият механизъм е през БЧК. Но всеки сигнал е разглеждан отделно и внимателно. Понеже имаше пререкания по един от случаите, поставен под карантина, трябва да кажем, че лицето, което е подало оплакване, всъщност има роднини, които да им окажат тази помощ.

Една жена беше заснета във видео да казва, че нито една институция в Смолян не се е отзовала, а после се оказа, че са й пращани и цигари, и храна, ще го коментирате ли?

Да, за същия случай става дума, за Тамара. Там се хвърлиха обвинения върху нас и община Смолян. Жената закъсала за цигари, които не са продукт от първа необходимост. Отделно беше изяснено, че има роднини, които биха могли да помогнат.

При полицаите, които охраняват входно-изходните артерии на Смолян, какви са най-честите проблеми?

Общо взето наблюдението е, че няма предприемане на излишни пътувания. Всеки, който е тръгнал, е с основателна причина - отиване на работа или оказване на медицинска помощ. През тези дни няма възникнали недоразумения или инциденти на контролно-пропускателните пунктове, но трафикът е значително намалял. Променен беше първоначалният вид на декларацията за пътуване. В одобрения към момента втори вариант не се изисква подпис и печат на работодателя, а само този, който пътува, попълва декларация. За да улесним снабдяването с тези декларации, които всъщност могат да се свалят от интернет-страницата на МВР, ние сме разпространили достатъчно количества в самите контролно-пропускателни пунктове. Идеята е този, който пътува, да може на място да я попълни и да я предаде на полицаите.

Вече има призиви на местните власти за набиране на доброволци. В кои дейности закъсват?

Ние имахме конферентен разговор с кметовете на общини и така ще правим всяка седмица. Виждам, че има инициатива от тяхна страна за набиране на доброволци, но се уточнихме това да става координирано с БЧК, които имат подразделения във всяка община с определен набор от доброволци, които биха могли да се използват. Съветът ми е потребностите и наличностите в общините и БЧК да се напасват и да правят добра организация. Всяка община през общинския кризисен щаб, съобразно мерките, които се изискват за изпълнение от Националния щаб, прави организацията по тяхното прилагане. Похвална е инициативата на община Смолян за набор на доброволци, имайки предвид че е твърде трудна за обслужване заради многото населени места и отдалечеността им от общинския център. Сами съзнавате, че не е възможно общината да направи организацията без включването на много хора.

Колко често се събира областният щаб и как комуникирате помежду си?

В рамките на Медицинския съвет, който беше създаден още в началото на март, са проведени три заседания. До момента Областният кризисен щаб, който продължи да действа в по-редуциран вариант и стъпващ основно на състава на съвета за сигурност, е провел още три заседания. В ежедневен контакт сме с д-р Кубатева (директор на РЗИ- Смолян) и старши комисар Димов (директор на ОДМВР – Смолян), които имат основни задачи по прилагането и изпълнението на мерките.  

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 25 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян