Обявиха офертите за обходен път на Рудозем към ГКПП Рудозем-Ксанти

9122
Обявиха офертите за обходен път на Рудозем към ГКПП Рудозем-Ксанти
Снимка: Анита Чолакова

Отворени са офертите за строителството на обходния път на град Рудозем и за инженеринг на виадукт по второкласния път Средногорци – Рудозем, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). Пътните обекта представляват подход към бъдещия граничен контролно пропускателен пункт Рудозем – Ксанти (Елидже).

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще се изведе извън Рудозем и ще се улесни пътуването към бъдещия ГКПП.

Индикативната стойност на обществената поръчка, която е разделена в две обособени позиции, е 9 325 054 лв. без ДДС.

Първата обособена позиция е за строително-монтажни работи на обходния път на Рудозем, с обща дължина 2,41 км. Индикативна й стойност е 6 565 054 лв. без ДДС.

Оферти за нея са подали две фирми и два консорциума: „ИСА 2000“, „Европейски пътища“ АД, ДЗЗД „Път Средногорци-Рудозем ГФ 2020“ (с участници „Галчев Инженеринг“ ЕООД и „Фармвил“ ЕАД), ДЗЗД „ПСИ път II-86“ (с участници: „ПС Инженеринг““ ЕООД, „Пътища и мостове“ ЕООД и „Друм Консулт“ ЕООД).

Обходният път ще преминава по съществуваща улица в Рудозем и по ново трасе, което ще пресича река Чепинска и след него ще се включва чрез кръстовище към второкласния път Средногорци – Рудозем.

Обходът ще има две ленти за движение по 3,75 м и два тротоара по 1,5 м. Ще се изградят 7 подпорни стени и 5 укрепителни стени.

Проектът предвижда реконструиране на съществуващото триклонно кръстовище при 132-ри км в кръгово кръстовище, ремонт на моста над река Арда, изграждане на нов мост над река Чепинска и преместване на инженерни мрежи – магистрален водопровод, електропреносни и телекомуникационни кабели.

Втората обособена позиция е за изработване на технически проект и строителство (инженеринг) на виадукт при 134-ти км на обходния път на гр. Рудозем, който ще е с 200 метра дължина. Индикативната й стойност е 2 760 000 лв. без ДДС.

За нея оферти са подали фирмите „ИСА 2000“ и „Грома Холд“ ЕООД (бивша „Агромах“).

Предвижда се част от първата обособена позиция да се финансира по Програмата за сътрудничество „ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България“, която се съфинансира чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет.

Припомняме, че тази обществена поръчка веднъж бе довършена като процедура с една трета по-евтина цена от сега обявената - 6 383 020 лв. без ДДС. Тя стартира през февруари месец 2018-та година и приключи с избор на изпълнители.

За обхода бе избран консорциум „Път ІІ-86 Рудозем“ (с участници "Пътстроиинженеринг" АД, "Пътища" АД и "БКС - Горна Оряховица" АД). Офертата му бе на стойност 4 696 441 лв. без ДДС. Прогнозната стойност на тази част беше 4,7 млн. лв. без ДДС, тоест оферентът е предложил с 3 629 лева по-ниска цена от нея.

 

/Строителството на ГКПП Рудозем - Ксанти върви по график/

За инженеринговата част на първо място бе класирана фирма „Агромах“ ЕООД с цена 1 598 802 лв. с ДДС, тоест с 84 хиляди лева по-ниска цена. Второто място спечели фирма „ИСА 2000“ ЕООД.

Класирането бе оповестено през април миналата година, но въпреки успешно финализираната процедура, до сключване на договори не се стигна.

АПИ оскъпи пътен проект към ГКПП Рудозем-Ксанти, за да го възложи  

За да възложи пътен проект, важен за отварянето на бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт Рудозем-Ксанти, Агенция „Пътна ...

С писмо от 16-ти август м.г. класираният на първо място консорциум, останал на финала без конкуренция, изпраща писмо до АПИ, с което изразява несъгласие с така предложените от него цени. Иска увеличение. Естествено, от Агенцията отговарят, че това не е възможно. То не е и законно.

На 30-ти октомври, явно губеща търпение, Пътната агенция пише покана до консорциума да представи необходимите документи за сключване на договора. Поставя 5-дневен срок. Документи от избрания изпълнител не постъпват изобщо.

Другата класирана на първо място фирма – „Агромах“ (с ново име „Грома холд“) пък  представя всички документи за подписване на договор след като е обявено класирането. Подготвен е и договор за подписване, но това не се случва даже след поканата от АПИ, отправена на същата дата – 30-ти октомври.

Вследствие от всичко това възложителят, считайки, че класираните на първо място участници са загубили интерес от изпълнение на поръчката, я прекратява.

И през март тази година я обяви отново - оскъпена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян