Община Смолян и НАП запорираха 13-етажна сграда, свързана преди време с арестуван заради радикален ислям (СНИМКИ)

11960
Община Смолян и НАП запорираха 13-етажна сграда, свързана преди време с арестуван заради радикален ислям (СНИМКИ)
Снимка: Анита Чолакова

Възбрана върху бетонното чудовище в центъра на Смолян наложиха община Смолян и Националната агенция за приходите (НАП), става ясно от справка в Имотния регистър.

Собственик на огромния строителен скелет, намиращ се точно до сградата на областната болница, е на фирма „Международна компания за хотели и туризъм Хотел“ ЕООД на йорданеца Зиад Абдел Азиз Каид Шаммари. Към края на октомври тази година дружеството има дълг към държавата в размер на 241 756 лева, а към общината - 125 000 лева.

Възбраната е наложена на 18-ти ноември т.г. от частния съдебен изпълнител Петко Мачкърски. Тя е върху два имота. Единият е с предназначение за хотел, с площ 983 квадратни метра. Вторият е за хангар, депо и гараж, с площ 895 квадрата.

През юли месец миналата година общината изпрати за пореден път писмо до собственика, с което го задължи в едномесечен срок да опакова и обезопаси сградата, а също така да огради терена, за да ограничи преминаването на коли и хора. Това обаче остана неизпълнено.

От октомври 2016-та година офисът на фирмата е преместен от София във Велинград, на ул. „Николай Гяуров“ №1, на чийто адрес се намира четиризвездният СПА-хотел „Здравец“. Въпросният хотел се води на „Арена Хотелс“ ЕООД и е собственост на друг йорданец - Махер Ахмед Мефлех Хурани. За самото вписване на промяната на адреса от София във Велинград е бил упълномощен управителят на хотела Салих Кунгьов.

(Хотел "Здравец" във Велинград)

От местната управа в Смолян казват, че не могат да осъществят контакт със собственика, за да го принудят да я довърши или обезопаси. За последно установили контакт чрез адвокат на фирмата в Пловдив преди години. Тогава им било обяснено, че инвеститорът опитва да изтегли кредит от арабска банка, за да довършат строителството, но за тази цел им е нужна земята под сградата.

„Събралата се дължима сума към община Смолян от 125 000 лева е за данък сгради. Има промяна в законодателството през 2019-та година, според която за тази степен на завършеност можем да начислим данък. Ние сме се възползвали от тази възможност. Сега следва покана за доброволно изпълнение с определени срокове. Ако не се обслужат задълженията, ще се премине към публична продан. Установихме, че НАП са стартирали производство, а ние се присъединихме като кредитор. Направихме запитване преди време до известна фирма, занимаваща се с разрушаване на сгради, и от там ни отговориха, че по първоначални изчисления това би струвало над 500 000 лева“, обясниха кметът Николай Мелемов и заместникът му Марин Захариев.

Когато пустеещата сграда бе само на четири етажа, бе собственост на община Смолян. През 2005 г. кметът Данчо Киряков я обяви на търг и я купи йорданецът Мохамад Наджар. През 2009 г. гръмна новината, че собственикът на хотел „Абир“ (сега „Здравец“ – б.а.) във Велинград Мохамад Наджар ще бъде експулсиран от България заради проповядване на радикален ислям. Задържан бе от ДАНС и е отведен в Дома за временно настаняване на пълнолетни чужденци.

Кметът на Момчиловци осъди смолянчанин за клевета

Кметът на Момчиловци Сийка Суркова осъди за клевета смолянчанина Георги Маламов. 81-годишният мъж я обвинил в престъпно съдружие с напи...

Има период между 2008 и 2011-та година, когато съдружници във фирмата са Наджар и неговите сънародници Анас Анани и Ахмад Хурани. През 2014-та дружеството е продадено на Шаммари за 5 000 лева.

Проектът за 13-етажната сграда с обща застроена площ от 32 000 кв. м. и хеликоптерна площадка, казино, търговски център, ресторанти, барове. На покрива на сградата се планираше да има басейн. Първоначално говореше за инвестиция от около 10 млн. долара.

При покупката му Наджар обяви, че е избрал Смолян, защото съчетава “чист въздух, планини, пещери, геотермални извори, ниска престъпност, възможности за каране на ски и ловен туризъм”.

След като получи разрешение за строеж, я надстрои с 9 етажа, но нито той, нито следващите собственици не реализираха тези инвестиционни намерения докрай. 

Местните жители и до днес се гневят на стърчащото във висините бетонно чудовище. Припомняме, че в сградата преди години намериха смъртта си двама души, а 13-етажната постройка не само грози целият град, но е и опасна. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян