Общинската болница в Мадан с нова апаратура благодарение на дарение

10201
Общинската болница в Мадан с нова апаратура благодарение на дарение
Снимка: Анита Чолакова

Преди месец общинската болница в Мадан получи дарение на стойност 1 млн. щатски долара от българския емигрант Шефкет Чападжиев, роден в Мадан. Днес в лечебното заведение прерязаха лентата на дарен от турски общини рентген за 74 хиляди долара.

Пред журналисти днес управителят на болницата д-р Стефан Хаджиев съобщи, че събират оферти за апаратурата, която може да се купи с дарението на родопчанина. Когато се окомплектова всичко, документите ще се представят пред медицинския съвет на болницата, за да реши той какво трябва да се купи. 

Пет дена „Титан“ не чисти в Мадан, договорът им е прекратен с неустойка

Община Мадан прекрати договора с „Титан Клинър“ (сега „Клинър“ ООД), защото дружеството не е събирало боклука в...

Апаратурата, която ще се купи от голямото дарение, ще се обяви за доставка по Закона за обществените поръчки, тъй като сумите са големи.

Д-р Хаджиев обясни, че ще подготви обявлението така, че да се кандидатства по обособени позиции за всеки отделен апарат, защото по думите му няма фирма в света, която може да достави цялото медицинско оборудване накуп.

„Чакаме да излязат новите медицински стандарти до края на месец юни т.г., за да определим каква дейност да развиваме и дали имаме възможност да увеличим нивото на някои отделения, за което ще ни трябва допълнителна апаратура“, посочи той.  

Днес в болницата се състоя церемония по дарение на рентгенов апарат „Тошиба“. То е от турските общини Пендик и Зейтинбурну заедно със Съюза на турските общини и общините извън Турция. 

Община Мадан осигури работа на 34 души от уязвими групи

От днес, по одобрен проект на община Мадан, започнаха работа 34 лица от уязвимите групи - лица с увреждания (експертно решение на ТЕЛК/...

В церемонията участваха генералният консул на Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, кметът на Мадан Фахри Молайсенов, депутатът Хайри Садъков, зам.-областният управител  на Смолян Адриан Петров, а също така представители на турските общини и неправителствената организация.

По думите на д-р Хаджев дареният апарат е последна дума на техниката. „Той извършва едно изследване за 5 минути, докато старият заедно с промивката го правеше за един час“, уточни управителят на болницата.

Той допълни, че с новия и стария апарат може да направят около 600 изследвания за месец и 6200 - за година.

„С дигиталния апарат могат да се извършват процедури, които бяха невъзможни със стария апарат. От апарата директно образът се пренася върху дигитални панели, от които отива в компютъра и може да се препраща по интернет и да се използва за телемедицина. Разделителната му способност е много висока и образите може да се манипулират. Цялото население на община Мадан и района е благодарно за това дарение, както и екипът на болницата. С този апарат се намалява най-вече времето за изследване“, добави той.

Маданската общинска болница е рекордьор по дарения сред себеподобните й. Дарението от милиардера Чападжиев не е нито първото, нито последното за болницата, но е безспорно най-мащабното.

Скали се свлякоха в рудник и убиха 34-годишен миньор в Мадан

34-годишен миньор почина в рудник „Крушов дол“ на „Горубсо – Мадан“, затиснат от скали. Сигналът за инцид...

Самото лечебно заведение е прекрасен пример за грижа за лечебно заведение, която има местна власт заедно с бизнеса и местната общност. Освен, че е добре обгрижвана, тя се и управлява перфектно. С всички предизвикателства, валидни за останалите малки болници, тя е без задължения от много години.

За почит към дарителя и жеста му в болницата ще бъде обособен специален кът. Кметът на Мадан носи персонална отговорност за покупката на възможно най-доброто оборудване за болницата. Всеки апарат, купен с парите на Шефкет Чападжиев, ще носи стикер с неговото име.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян