Офицер извади кръста в Смолян, отецът в Девин поръси общината със светена вода

2380
Офицер извади кръста в Смолян, отецът в Девин поръси общината със светена вода
Снимка: Анита Чолакова

23-годишният Димитър Панайотов от Ямбол - лейтенант в 101-ви Алпийски полк, извади богоявленския кръст от река Черна в Смолян.

Десетки родопчани участваха в литийното шествие, което тръгна от храма „Св. Висарион Смоленски“ заедно с Общинския духов оркестър.

Преди това архиерейският наместник на Смолянската духовна околия архимандрит Висарион отслужи Света литургия и освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк пред църквата. Той благослови присъстващите и благопожела да процъфтява християнската вяра и любов в сърцата.

31-годишен свиленградчанин извади кръста в Пловдив

Хиляди пловдивчани изчакаха митрополит Николай да се върне от Кърджали и да хвърли кръста в реките на река Марица днес. Преди това бойн...

„Светата православна църква чества празника на Кръщението Господне и явяването в пълнота на Триединнния Бог. Това е велико знаменателно събитие в историята на човечеството, защото поставя началото на обществената проповед на нашия спасител Господ Иисус Христос“, каза архимандрит Висарион.

Кметът на Смолян Николай Мелемов се обърна към присъстващите, пожелавайки им с осветената вода на Богоявление всеки да приеме здраве, дълголетие, повече оптимизъм и щастлив живот. Градоначалникът припомни, че Българската армия няма нито едно пленено знаме в историята ни. На военослужещите пожела да бъдат горди, здрави и силни и с чест да служат на родината ни.

След като кръстът бе хвърлен десетина смелчани нагазиха в ледените води на река Черна. „За първи път хващам кръста, пожелавам най-вече здраве както на мен, така и на моето семейство и на моите колеги. На всички пожелавам най-вече здраве!", каза лейтенантът Димитър Панайотов след като извади кръста от реката.

На Йордановден в Девин кръстът от реката бе изваден от младия Георги Пеевски – Гелата. 

28-годишен спаси кръста от водите на р. Чая в Асеновград (ВИДЕО)

28-годишният асеновградчанин Мартин Пеев спаси светия кръст от ледените води на река Чая в Асеновград, днес на Богоявление, или Йордано...

Кметът Красимир Даскалов и заместникът му Владимир Солаков поздравиха вярващите, отправяйки най-добри пожелания към имениците.

Отецът, осветил кръста, посети и сградата на община Девин, за да я напръска със светена вода, отправяйки молитви за благоденствие и успешна работа на ръководството.

Във всички храмове на Смолянска духовна околия беше отбелязан Йордановден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com