От килийно училище в Смолян до STEM-център

13510
От килийно училище в Смолян до STEM-център
Снимка: Мария Семерджиева

Дългият път на развитие на образователното дело в смолянския квартал Устово започва от килийното училище през 1862 година и стига до STEM център, който бе открит днес.

В Основното училище „Стою Шишков“ бе открит STEM (Science, Technology, Engineering, Maths) център, създаден по националната програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Вложението в него е  67 000 лева, от които 50 000 лв. от програмата, а 17 000 – от бюджета на школото.

„Гордея се, че съм ученичка на това училище. Гордея се, че бях част от този екип от прекрасни учители. Гордея се с това, че училището се развива и се превръща в място, където децата на Смолян получават знания, развиват се като личности и израстват достойни граждани на България“, написа в профила си Мария Семерджиева – началник на Регионалното управление на образованието.

Историята

В метоха към църквата “Св. Никола” през 1862 г. възниква първото килийно училище в Смолянския край. По-късно то възприема взаимоучителната метода, а след това прераства в първото класно училище.

През 1937 година започва строителството на нова училищна сграда, защото старата повече не е в състояние да приюти увеличаващия се ежегодно брой на учениците.

На 12-ти април 1940 год. построената нова сграда е открита. През 1963 г. и 1982 г. се пристрояват нови учебни корпуси, които дават възможност да се организира кабинетна система на обучение.

 

От 1942 до 1943 се създават първият духов оркестър, първият училищен хор и първият художествен ансамбъл (хор и оркестър).

От 1962 до 1963 г. започва строителство на две пристройки към училището. Оборудва се кабинет по трудово обучение.

През 1965 г. се открива новата училищна пристройка, в която се сформират две групи в полудневна детска градина към училището. Организира пансион за 70 ученици. Открит е зъболекарски кабинет. Оборудва се единственият в Смолянско физкултурен салон.

От 1965 до 1973 г. се въвежда кабинетната система. Седемдесетте години са времето, когато прогимназията се утвърждава като районен методически център по внедряване на новото учебно съдържание в начален и прогимназиален курс.

Организират се школи за работа с млади учители по проучване и внедряване на добрия педагогически опит. Изявени учители изнасят открити уроци, участват със свои разработки в национални педагогически четения.

Училището е базово на УИ “Дичо Петров” – гр. Смолян. Наред с учебно-възпитателния процес се развива и богата художествена самодейност.

През 1970 г. е сформиран първия фанфарен оркестър, балетен състав, ученически хор, инструментални състави, битова група.

От 1973 до 1975 г. се сключва договор между училището и ЗКЕ “Комуна”. Създават се пионерски завод и помощно стопанство. Избрано е първото училищно настоятелство. Продължава строителството на най-новите пристройки към училището. Открита е пионерска гора – „1300 г. България“. Открита е мемориална къща-музей с ученици-екскурзоводи. Създават се два фанфарни оркестъра.

През 1977 год. се организира ученическо земеделско стопанство “Пионер”. През 1982 г. постъпва първият випуск на ЕСПУ в училището (9 клас). За първа година се приемат шестгодишни първокласници. Открива се нова пристройка с модерно оборудвани кабинети, голям физкултурен салон и ученически стол.

Започва честването на 120 години от рождението на Стою Шишков с изложба, теоретична конференция и концерт.

През 1992 г. се чества 130 години от създаването на първото класното училище в Средните Родопи. Извършва се цялостен ремонт на училището.

През 1998 г. се въвежда чуждоезиково обучение в І-ви клас по английски, немски, френски и руски език. Френският културен център към посолството оборудва кабинет по френски език.

През 2005 г. се открива нова компютърна зала.

Основно училище „Стою Шишков“ се отличава със своите традиции и новаторство. То е притегателна сила за поколения наред. Поради отдалечеността на квартала от центъра на града и от културните институции, то е важен духовен и образователен център в сърцето на Средните Родопи.

Учителите се стремят да дават не само знания, а да изграждат възпитаниците си като достойни и мотивирани личности и граждани на българското общество.

Към момента в училището се обучават 222 деца. Част от тях са със специални образователни потребности.

Учениците ни заемат призови места в Националните състезания и олимпиади като: „Стъпала на знанието“, „Български език и литература“, „История и география“, „Математика“, Физика и астрономия, „Знам и мога“, „С очите си видях бедата“ „Бедствия, аварии и катастрофи“ и др. И така в дългия път на времето до днес! – разказва Мария Семерджиева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян