Отстреляха мечка, влизала в дворове на къщи в Триград

11518
Отстреляха мечка, влизала в дворове на къщи в Триград
Снимка: iStock/Guliver

Мечка, нанасяла многобройни щети на стопани в Триград, която влизала и по дворове на хората в новия квартал, е отстреляна от местен лесничей вчера. Тялото ѝ е в двора на Горското стопанство и тази сутрин жители на селото се тълпяха да я видят.

Лесничеят, на когото било издадено индивидуално разрешително за отстрел, се връщал привечер от местността Балдаран. Отбил се да провери мястото, на което имало оставена захранка за мечката. Тя била там.

Горските очакват пристигането на Групата за бързо реагиране към РИОСВ, за да направи съответните измервания и да вземе материал за научни цели.

„Имаме разрешително с №РД-4815 от 30 март 2021 г., издадено от Министерството на земеделието, храните и горите за отстрел на един брой проблемна мечка – мъжка. Имаме няколко разрешителни и отпреди това, но без реализиран отстрел. Компетентен орган да го издаде е министърът на земеделието, храните и горите. Следва съгласуване с РИОСВ. Разрешителното е издадено по надлежния ред. Въз основа на това разрешително на нас ни е възложено да отстреляме дивеча, който прави щети. Ние пък издаваме разрешително за индивидуален лов на конкретния ловец. Разрешителното за индивидуален лов е от 21-ви септември, издадено е на Пламен Малковски - лесничей, служител на Горското стопанство в Триград, валидно до 27-ми септември“, заяви инж. Захаринка Бакларева – директор на Държавното горско стопанство в Триград.  

Само за миналата седмица щетите от мечка в района са седем. Три са върху животни – телета, коне и юници, останалите са върху пчелини.

Миналата седмица всеки ден в района имало нападения, с изключение на петък. Само тогава не е идвала групата на РИОСВ - Смолян. Миналата година пък се съобщаваше за многобройни щети върху овце, крави и телета.

„Популацията на мечките в района е изключително голяма с оглед щетите, които се нанасят в едно и също време на различни места. В района на Гьоврен имаме две щети, над село Триград три пчелина са нападнати, в района на Водни пад, където има коне - също. Надявам се, че с това ще се пресекат нападенията, защото тази мечка влизаше в горния квартал на селото. Миналата събота в 7 часа сутринта ми се обади секретарката на кметството - мечката й в двора. Пчелите на Ралин Чолаков бяха нападнати, а те също са в края на селото. Тя е загубила всякакви страхове, характерни за диво животно. Често получаваме информация къде е влизала и къде се е разхождала в крайния квартал. Сега ни остава да решим проблема в района на Кестен. Там мечките са две - едната е тъмно кафява, другата е по-светла. Нямат малки мечета, с което допускаме, че са мъжки екземпляри, единият от които е доста едър. Те влизат в населеното място. Разхождат се по улиците, влизат в дворовете посред бял ден, до прозорците на хората. Те буквално си залостват вратите“, разказва Бакларева.

Преди седмица със съдействието на експерти от WWF - Световния фонд за дива природа, били сложени два капана за наблюдение и улавяне на мечките в района на Кестен.

„Искаме да установим къде минават, за да можем да ги упоим и да ги изкараме извън територията на стопанството. Счетох, че е по-правилно да се изведат от района, отколкото да се отстрелват, защото тези двете мечки, които влизат в Кестен, поне към настоящия момент не нанасят щети, но държат хората в напрежение ежедневно. Миналата седмица, на 15-те септември, изпратих искане за разрешително за отстрел на едно от тези две животни. Превантивно обаче искаме да ги заловим и изведем. В случай, че не успеем и започнат да нанасят щети, да имаме разрешително“, уточни инж. Захаринка Бакларева.   

По думите ѝ, липсата на естествена хранителна база ги прави още по-склонни да влизат в населените места и да губят всякакъв страх от хората.

„Повече от седем мечки са в територията на стопанството, което за неговата територия е много голяма популация. В един период мислехме, че щетите около Триград се правят от една мечка, но се оказа, че не е така, защото в едно и също време виждаме мечка към Кожарската порта, а в същото време имаме щети в местността Аджиларска река. По същото време се появява щета и в Гьоврен на пчелин, близо до селото. Няма как това да е един и същ екземпляр. В района на Чаирите има друга. Една от мечките, която влиза в Кестен,  е куца. За нас е важно да не налита на хората. Затова предприехме превантивни дейности да извадим поне една от двете. Още по-добре би било да изведем и двете, защото се борят за територия“, допълни шефката на горското стопанство.

Тя подчерта, че не е привърженик на отстрела.

„Както виждате, имаме разрешително от март месец. Не е въпросът на всяка цена да ударим животното, въпросът е да е правилното. И вярвам, че в Триград се случи точно така, както трябва да бъде. Отстреляна е проблемната мечка, за да спрат щетите“, посочи инж. Бакларева.         

Когато дойде групата за бързо реагиране към РИОСВ и изпълни дейностите по протокол за третиране на отстреляна мечка, трофеят – кожата и черепа, обикновено се връчва на ловеца. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян