Поп и мюфтия се помолиха за безаварийно изграждане на ГКПП Рудозем – Ксанти (снимки)

9622
Поп и мюфтия се помолиха за безаварийно изграждане на ГКПП Рудозем – Ксанти (снимки)
Снимка: Анита Чолакова

С гайди и молитва за безаварийно и успешно изграждане на Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) Рудозем – Ксанти бе даден старт днес на обекта.

„Нека да се изгради успешно и благополучно, да няма никакви аварии и злополуки. Бог да бди над вас и да пази нашата страна, майка България, бяха думите на отец Запрян Шиков.

Районният мюфтия на Смолян Неджми Дъбов оправи молитва към Всевишния с отварянето на този граничен пункт да се осъществи благоденствието и просперитета за региона, за община Рудозем, за област Смолян и за двете съседни държави.

На границата между България и Гърция дойдоха стотици хора, за да присъстват на събитието, толкова дълго очаквано в региона. С бурни ръкопляскания бе посрещната Марина Павлиду – дъщеря на покойния областен управител на Източна Македония и Тракия Георгиос Павлидис. Той отдаде години от своя живот и огромни усилия за отварянето на граничен пункт между Ксанти и Рудозем, а реакцията на присъстващите показа, че свършеното от него се помни и тачи.      

„Чувствам се изключително развълнувана и въпреки студа, се чувствам топло от приятелското посрещане. Това е проект, който беше започнат отдавна от гръцка страна от моя баща с едно безусловно сътрудничество от българска страна и с помощта на Георги Чилингиров. Този проект не е просто да съединим пътищата между България и Гърция, но да се съединят и народите на двете страни в рамките на европейското сътрудничество, да станем всички едно семейство и този път да ни помага. Това, което започна моят баща Георгиос Павлидис, бъдете сигурни, че семейство ни ще го продължи. Обещаваме и се обвързваме с това“, заяви дъщерята на Павлидис.

„Особено вярвам, че това ще е един път, който ще помогне за развитието на отношенията между България и Гърция, за търговията и туризма. Сигурен съм, че след толкова много усилия Георгиос Павлидис ни гледа от високо и е много доволен“, каза Никос Ефримидис – зам.-областен управител на Източна Македония и Тракия  

От своя страна Стефан Соколов – представител на консорциума „Партньори – Ксанти“ пое ангажимент обектът да бъде завършен качествено и в срок. Строителството  е на стойност малко над 17 млн. лева , а срокът е точно една година. То ще бъде извършено от четири фирми -„Копекс и Ко“ ЕООД (София), „Агробилд“ ЕООД (гр. Белица), „БГ Ленд Ко“ ООД (Варна) и „СК – Варна 2007“ ЕООД.  

„Днес сме се събрали за едно историческо събитие, за което много хора, много правителства, много общински и регионални власти са полагали усилия в годините. Искам да поздравя всички тях с началото най-накрая на строителството на това изключително важно за област Смолян и Южна България съоръжение“, каза кметът на Рудозем Румен Пехливанов.

Той пожела на строителите безаварийна работа и заяви, че община Рудозем е твърдо ангажирана да им помага с всичко,което е необходимо за бързото и качествено приключване на проекта.

„Днес е много радостен ден за нас, тъй като правим решителна стъпка към сбъдването на една наша голяма мечта. Рудозем - Ксанти е един от трите пункта, договорени между Гърция и България в далечната 1996 г. и за съжаление е единственият, който още не е отворен. В продължение на няколко десетилетия много хора са положили усилия за отварянето на този граничен пункт и виждам, че всички очакват с надежда това да се случи колкото се може по-бързо“, посочи областният управител на Смолян Недялко Славов.

Негов беше ангажиментът с правителствено решение да изпълни всички процедури по възлагането на обекта – за проектиране, строителство, авторски, строителен надзор и др.

По думите му ще се положат всички усилия пунктът да бъде отворен тази година, защото се навършват 140 години от установяването на дипломатически отношения между Гърция и България и това е своеобразен подарък по този повод за двете страни. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян