Родопско село финансира купоните на децата, празнуваха и двойна сватба

2581
Родопско село финансира купоните на децата, празнуваха и двойна сватба
Снимка: Анита Чолакова/Actualno.com

В родопското село Давидково всячески се опитват да насърчат младите двойки да си останат в родното място. Децата почти не плащат купони за храна в училището, защото техни съселяни от около пет години редовно даряват пари за целта.

От своя страна кметът на община Баните Милен Белчев дава по 400 лева за всяка двойка, която сключи на място граждански брак. От общинския бюджет пък се покриват пълните такси на малчуганите за посещение в детските градини.

Велинград ще стане най-голямата работилница за писане на великденски яйца

На 5 април (Велики четвъртък) от 11.00 часа Велинград ще стане най-голямата в България работилница за писане на великденски яйца. Това ...

Община Баните е най-западналата в Смолянска област. Там се раждат най-малко деца, а смъртността е най-висока.

70 стотинки от купона се поемат от общинския бюджет, а родителите трябва да доплащат по 1 лев за купон на ден на детето си.

От училището „Св. св. Кирил и Методий“ обясняват, че хората даряват курбани, носят храна в училището, която приготвят за бебе или помен и това се наложило като традиция.

В школото в момента се обучават 39 деца от Давидково и околните села.

Съвсем наскоро в Давидково отпразнуваха първата си двойна сватба – запомнящо се тържество за началото на семейния живот на брат и сестра с техните избраници.

НВИМ представя безплатно образователна програма за Васил Левски

По повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплат...

"Едното семейство чакат бебе и живее в Давидково. На другото семейство младоженецът Илчо е животновъд и с булката ще живеят в съседното село Глогино", съобщи кметицата на Давидково Севда Чолакова, която бракосъчета новите семейни двойки.

"Радвам се, че в последно време мога с гордост да кажа, че много от децата ни, дори да не живеят в Давидково, решават да се врекат във вярност пред нас. По-удобно е и да не затрудняват възрастните си роднини, а и тук няма чакане за ред за ритуала. Така уважават от сърце близките си и родния край. Това ми е първият сватбен ритуал в кметството в Давидково за 2018-та година. Пожелавам си 2017 г. да не се повтаря никога, защото беше много тежка година. Имаше и сватби, но за жалост през миналата година се разделихме с над 30 починали. Имахме три много трагични инцидента със загинали на територията на селото. Изпратихме близки хора, годината бе изпълнена с надгробни слова, помени, което бе много тежко и за мен, и за хората от селото. Сега започваме годината чудесно, дай Боже всичко да е наред. Пожелах на тези млади хора да „повлекат крак“ и да ни се случват само хубави събития в селото", каза кметицата Севда Чолакова.

Сега пък в селото са подели кампания за набиране на книги за местната библиотека. Преди две години при същата инициатива библиотеката на читалището "Зора 1927" получи над 300 нови книги и заглавия на електронен носител за около 3000 лева.

Така книжният фонд на библиотеката се обнови след 25 години, в които рядко е постъпвала нова книга заради недостиг на средства.

Акцията е посветена на 24-ти май - Деня на славянската писменост и култура. По думите на кметицата най-честите посетители на библиотеката са бабите, които остават в читалнята до късно, а най-предпочитани от тях са любовните романи.

Ученици от Математическата гимназия в Казанлък са сред най-добрите на международна олимпиада по математика

Възпитаниците на казанлъшката Профилирана природо-математическа гимназия "Никола Обрешков" са сред най-добре представилите се ученици н...

"Омръзнали са им сериалите, а и в нашето село хората от край време четат много. Жените четат повече. Дотам, че ако им свършат книгите за четене, все едно са им свършили хапчетата", казва Севда Чолакова.

Библиотеката има близо 11 хиляди тома литература, но хората са ги изчели и искат нови книги. На година отделят по около 800 лв. за нови книги, но това се оказва недостатъчно в сравнение с търсенето..

Освен любовни романи, жените се интересуват от четива за плетки, билки, историческа и политическа литература, а после обсъждат прочетеното, докато мъжете играят карти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИТЕ НОВИНИ:

Чернодробна трансплантация №100 направиха във ВМА

"60 от сърце": Кампания помага на деца в неравностойно положение да ходят на театър

Първокласници намериха и върнаха голяма сума пари

Възобновяват костно-мозъчните трансплантации в ИСУЛ

Лекари от ИСУЛ с публикация в престижно списание

Над 200 близнаци родени у нас през 2023 г. с помощ от Центъра за асистирана репродукция

Абитуриенти отпразнуваха завършването си с колективно кръводаряване

Иновация в обучението по анатомия у нас: Как човешкото тяло оживява във виртуалния свят? (ВИДЕО)

Чатбот ще разяснява правата на децата и ще отговаря на въпроси за насилието

Спешен случай на борда на самолет: Медицинска сестра от МБАЛ-Севлиево спаси пациент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини