С коронавирус в завода за авточасти в Смолян са вече 105 души, актуализираха алгоритъма за прием в болниците

5501
С коронавирус в завода за авточасти в Смолян са вече 105 души, актуализираха алгоритъма за прием в болниците
Снимка: Getty Images/Guliver

Регистрираните нови случаи на COVID-19 през изминалото денонощие са 9 в област Смолян. От тях един е в Смолян, два в Доспат и по три в Мадан и Рудозем, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

Четири случая са свързани със завода за производство на автомобилни части в Смолян "Хроновски". Трима служители са изолирани в дома под наблюдение на личен лекар. Общо случаите на коронавирус в завода станаха 105.

14-годишно дете с диагноза пневмония се лекува в инфекциозното отделение на областната болница. То е позитивно като контактно на родител, работещ в предприятието.

Още три от новорегистрираните случаи са хоспитализирани в лечебни заведения. Двама от тях са с диагноза пневмония в болниците в Смолян и Девин. Един е настанен в МБАЛ – Гоце Делчев. Двама новозаразени са под 14-дневна карантина в дома.

Във връзка с нарастващия брой на случаите на коронавирус в региона областният управител Недялко Славов вчера проведе среща с шефовете на  РЗИ д-р Мими Кубатева, МБАЛ - Смолян д-р Марин Даракчиев, ОД МВР Смолян старши комисар Николай Димов, представители на Сдружението на общопрактикуващите лекари в региона и на Центъра за спешна медицинска помощ-Смолян.

31 са новите случаи на COVID-19 в завода в Смолян

36 са положителните проби за COVID-19 в област Смолян през последното денонощие. От тях 31 са на работещи служители в завода за произво...

Според последните данни от РЗИ, случаите за област Смолян са 328, след установеното огнище в завода за производство на авточасти в Смолян.

Като причина за възникване на огнище в него д-р Кубатева посочи късното откриване при първите заразени, които са ходили на работа и при контакта с колектива са предали инфекцията.

"Затова е важно да бъде проявявана отговорност и при наличие на симптоми хората да се свързват и консултират с личните си лекари", посочи тя.

Областният управител отправи призив към работодателите да спазват стриктно противоепидемичните мерки в производствените предприятия, в заведенията за обществено хранене и местата за настаняване, в обществения и специализирания транспорт за персонала.

В завода за авточасти в Смолян засега 64 души са с COVID-19, изследването продължава

Потвърдените нови случаи на Ковид-19 в завода за автомобилни части "Хроновски" са 57. По 20 са позитивните от общините Смолян и Мадан, ...

По време на заседанието бяха обсъдени алгоритъмът, координацията и взаимодействието между доболничната, болничната и спешната медицинска помощ с цел да се осигури адекватна помощ на всички заразени.

Пациентите трябва да бъдат насочени към домашно или болнично лечение в зависимост от състоянието им, като трябва да се избегне прекомерното натоварване на лечебните заведения и най-вече на областната болница, чийто капацитет за поемане на тежки и усложнени случаи трябва да бъде съхранен, сочат от администрацията на областния управител.

Разпространението на епидемията е с дифузен характер според мнението на епидемиолозите, затова лечебните заведения в региона – областната болница и общинските в Девин, Мадан и Златоград, трябва да са готови да осигурят помощ на пациенти с коронавирусна инфекция, нуждаещи се от хоспитализация.

Болните от общините Мадан и Рудозем ще бъдат насочвани към общинската болница в Мадан, тези от Девин, Борино и Доспат - към болницата в Девин, а лечебното заведение в Златоград ще поема случаите от Неделино и Златоград. Областната болница ще поема пациенти от Баните, Смолян и Чепеларе, както и всички усложнени форми на заболяването.

Още: "НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 1 юли"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян