С възстановка на тракийски ритуали ще отбележат Еньовден в Родопите

8853
С възстановка на тракийски ритуали ще отбележат Еньовден в Родопите

Легендарното светилище на Орфей край село Татул и праисторическият скален комплекс Харман Кая в Родопите ще се превърнат в сцена на свещени тракийски ритуали, с чиито възстановки ще бъде отпразнуван Еньовден.

На 24 юни, когато отбелязваме един от най-почитаните празници в българския народен календар, Академия Орфика ще поведе почитатели на древните мистерии по стъпките на посветените.

Летният фестивал "Еньовденски тайнства" в село Делчево продължава с богата и разнообразна програма

Летният фестивал „Еньовденски тайнства”, който се провежда в гоцеделчевското село Делчево продължава с богата и разнообразн...

Според народната терминология Еньовден се нарича още Иванден, св. Иван Бильобер, св. Иван Летни, тъй като на същата дата църквата отбелязва рождението на Св. Йоан Кръстител. Преданието, че в нощта срещу Еньовден небето се отваря и стават чудеса, времето е пренесло от най-дълбока древност чак до наши дни. Според предците ни тогава звездите слизат на земята, дарявайки с лечебна сила растенията. Затова и билките, набрани в тази толкова магична нощ, се славят с най-голяма мощ. А хората пък вярват, че ако се отъркалят в росата преди да изгрее слънцето, ще се сдобият със здраве за още една година. На този ден стихиите на Земята и небето се срещат в древни сказания и мистерии, отразени в мистичните ритуали на българските обреди – там, където се преплитат магичното и реалното, казва Цветан Гайд, директор на Академия Орфика, предаде БНР.

Неслучайно Еньовден се свързва с култа към слънцето и лятното слънцестоене. Именно от най-продължителния ден в годината започва и дългото пътуване към зимата. Според народните вярвания, на празника небесното светило се окъпва за последен път в реките преди митичният Еньо „да си наметне кожуха и да тръгне за сняг“. И до днес съществува поверието, че човек се разболява от 77 и половина болести, като единствено за половинката не се намира цяр. Всъщност за нея е отредена „половин билка“, която „се открива“ само на най-вещите билкари в нощта срещу Еньовден. Преди да се покаже слънцето обаче, жените трябва да откупят лековитите треви от самодивите чрез специален обред – те подреждат в кръг кошниците с набраните билки и играят около тях в мълчание сключено хоро. А после сплитат еньовски китки и венци, които завръзват с червен конец и окачват в домовете си за здраве, и се провират през голям еньовски венец.

"Когато говорим за билките, не толкова самата астрономическа дата 24 юни е важна, а по-скоро връзката с човешкото съзнание и хармонията между вселенските закони и силите, вложени в творението от твореца, казва още Цветан Гайд. – Така че на първо място е отношението към това, което стои зад билките, природата, стихиите, а не толкова, че някой именно на Еньовден ще набере растенията. Именно отношението на човека към всичко, което той ползва и практикува на този ден, прави съдържанието да бъде по-особено".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян