Смолян е вече в червена зона по зараза с коронавирус

3367
Смолян е вече в червена зона по зараза с коронавирус
Снимка: Анита Чолакова

През последните четири седмици броят на новозаразените в Смолянско се увеличава. 14-дневната заболяемост е нараснала до 138,1 на 100 хил. за областта при 247,3 за страната. Това ни поставя в червената зона на риск, заедно с още 24 области в страната (т.е. над 120 на 100 000 заболели). Пет области са в тъмночервен цвят с над 300 на 100 хил. заболели. Засега само област Търговище остава в нискорисковата жълта зона, заяви д-р Мими Кубатева – директор на РЗИ - Смолян.

В цялата страна се регистрира завишаване на заболяемостта от Ковид-19, като седмичният ръст за областта е 50,9% при 48,3% за страната.

Учени: Антителата срещу южноафриканския вариант на COVID-19 пазят от другите мутации

Изследване в Република Южна Африка установи, че антителата срещу доминиращия в страната вариант на коронавируса предотвратяват заразява...

По думите ѝ добра тенденция е намаляването на показателя за 14-дневна смъртност – 2,9 на 100 хил. души за региона при 8,03 за страната. „Това са най-ниските стойности на този показател, които отчитаме в Смолянска област до момента“, подчерта д-р Кубатева.

За две седмици починалите са трима – двама мъже и една жена, които са били с придружаващи заболявания и на интензивна терапия.

Ваксинацията бележи значителен ръст. Към 14 февруари са били поставени 694 ваксини в областта, от които при 221 лица е завършен ваксинационният процес. През последните две седмици броят на поставените ваксини достига 3091.

„Това стана възможно благодарение на получените повече дози от ваксината, което позволи освобождаването на зелен коридор за желаещите. В Смолянска област работят 14 специализирани имунизационни кабинета. Общопрактикуващите лекари също поставят ваксини на хората от четвърта фаза. Към момента има предоставена ваксина на всички общопрактикуващи лекари, макар и в малки количества, но сме задоволили цялата област и има покритие с ваксини“, допълни шефката на РЗИ.

От днес: Комендантски час в Словакия, възможно е и въвеждането на тотален локдаун

Словакия налага комендантски час от днес. С правителствено постановление се забранява на жителите да напускат дома си между 20 часа веч...

По думите на д-р Емилия Апостолова – зам.-директор на областната болница, в периода декември-януари ръководството на МБАЛ-Смолян е успяло да организира бърз текущ ремонт, с който е осигурена кислородна вентилация за две крила на инфекциозно отделение и урология. „Болницата разполага и с достатъчни количества от препоръчаните по протоколите медикаменти за лечение на пациенти с коронавирус“, допълни тя.

(Д-р Емилия Апостолова)

От миналата седмица в двора на лечебното заведение функционира имунизационен кабинет срещу Ковид-19, като в него се ваксинират лица от трета и четвърта фаза, както и желаещи от зеления коридор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян