Стотици изпълнители се стичат в Златоград, помагат на 4-годишно дете след трансплантация

4911
Стотици изпълнители се стичат в Златоград, помагат на 4-годишно дете след трансплантация
Снимка: Личен архив

Стотици изпълнители ще участват в благотворителен концерт за 4-годишния Виктор Иванов от Златоград. Стотици хора са се ангажирали в мисията да помогнат на момченцето.

Вики е с трансплантиран черен дроб едва като двумесечно бебе. Операцията в болница „Лозенец“ е първа в страната на толкова крехка възраст. Донор е бащата Венцислав Иванов.

Дни след раждането си Виктор губи апетит. В началото всички казвали на родителите, че това е нормално, тъй като бебето е едро – 6.500 кг. Когато обаче започнало да повръща, тръгнали по лекари.

„Вики беше на два месеца, когато му поставиха шествалентна ваксина. Три дена по-късно започна да повръща, загуби чувствителност и тръгнахме по болници - Златоград, Смолян, Пловдив. Разбрахме, че се е заразил с хепатит В. Лекарите казват, че не е от ваксината, а защото жена ми е с австралийски антиген и заболяването му е от нея, а по-големият ни син няма такива проблеми“, разказва бащата.

В Пловдив детето е в кома цяла седмица. Там разбират, че ще е нужна трансплантация, за да живее.

„След Пловдив отидохме в болница "Лозенец" в София. Точно на Великден през 2015 г. екипът на проф. Любомир Спасов направи трансплантацията. Той ни каза, че не ни дава големи шансове - 8%. Каза, че не знае какви ще са последствията от комата, че може да има увреждания. Оказа се прав, за съжаление“, обяснява Венцислав.

Заради крехката възраст и малкия ръст на бебето операцията е правена на два етапа – първо трансплантацията, а дни след това е затворена коремната стена, защото присаденият черен дроб е голям.

Баткото тогава казваше, че целият град се е молил да е успешна операцията на братчето му, а проф. Спасов е направил чудо.

Бащата винаги ще е благодарен на професора и екипа му: „Те ни спасиха детето! Те ни го върнаха! Това е най-малкото дете с чернодробна трансплантация в България. И досега продължаваме да ходим в тази болница, където следят състоянието на Вики след операцията. Но за детски невролози и рехабилитатори ходим по други болници. За съжаление тук няма как да продължим. Изследванията са му добре, но явно всичко идва от комата преди трансплантацията“.

Сега малкото момченце е с епилепсия, детска церебрална парализа и атрофия на мозъка. То не може да говори, не може да ходи, а родителите му са обнадеждени, че в турска клиника могат да му помогнат. Те се надяват там да приложат подходяща рехабилитация, за да проходи. 

„Имаме надежда, че детето ни ще се оправи. То има желание да ходи. Прави стъпки като го държиш, да има опора. Протяга ръчички. Опитва се да ти каже нещо и като не може, се ядосва“, реди покрусен бащата.

Клиниката, към която са се насочили, е в Истанбул. Там и в момента има българка, на чието дете със сходна диагноза правят рехабилитация и има много добри отзиви.

„В клиниката казват, че ще му направят ЕЕГ (електроенцефалограма), което е 24-часово изследване, а тук я правят за 10-15 минути. Очакваме да ни кажат каква е точно диагнозата му, от каква рехабилитация и от какво лечение има нужда. То като стъпва, не се опира на цялото краче, а само отстрани. Може да се наложи шини да му сложат, ортопедът ще прецени“, разсъждава Венцислав.

Но сумата, която им е нужна – 10 000 лева, е непосилна за семейството му. 2400 евро ще струва само рехабилитацията на детето за две седмици. Затова се обръщат към хората за помощ.

Вопълът на злочестите родители не остава като в пустиня. Напротив. Местната общност е подела от началото на март благотворителна кампания за Вики. Ангажирани с нея са община Златоград, читалище „Просвета“ в Златоград, читалище „Христо Ботев“ в Смолян, фирма „Пампорово бус – Албен Чавдаров“. Из търговски обекти в града са поставени кутии за дарения.

А на 27-ми март е организиран голям благотворителен концерт в Златоград. Стотици изпълнители ще вземат участие в него. Сред тях са оркестър„101 каба гайди”, гайдарски състав „Дельо Хайдутин” - Златоград, октет „Никола Кенов”, сборна фолклорна формация „Надежда Хвойнева”, детска фолклорна формация „Орфееви звуци”, сборна младежка фолклорна формация „Бойка Присадова”, танцов състав „Акрани”, младежка битова група, женска битова група за автентичен фолклор „Надежда”, мъжка битова група при ОНЧ „Просвета 1908” – Златоград. В концерта ще участват също Златина Узунова, Кина Илчева, Ани Узунова, Леда Абаджиева, Петя Драгинова, Елек Стефанов, Ани Коцева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян