Строят подпори за 2 млн. лв. да защитят три града от наводнения

2868
Строят подпори за 2 млн. лв. да защитят три града от наводнения
Снимка: Област Смолян

Започна строителството на подпорни стени на обща стойност 2 млн. лв., обезпечени по българо-гръцка програма, чиято задача е да защитят три града. В церемониите за първа копка участваха областният управител Недялко Славов, който е възложител на проектите, и кметовете бенефициенти - на Смолян (Николай Мелемов), на Златоград (Мирослав Янчев) и Рудозем (Румен Пехливанов).

Строителните дейности са обезпечени по проект „Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения” (FLOOD PROTECTION), финансиран от Програмата за сътрудничество INTERREG V-A Гърция - България 2014-2020, съфинансира се и от държавния бюджет.  

С реализирането на проекта се цели повишаване нивото на защита срещу наводнения в трансграничната област на Гърция и България и особено в райони с висок риск от наводнения в двата международни речни басейна на Струма/Стримон и Еврос/Марица/Арда.

Областната управа в Смолян има за задача да изгради подпорна стена на улица „Петър Берон”, до Римски мост, по десния бряг на р. Черна в гр.Смолян, нова защитна стоманобетонна стена по левия бряг на река Върбица в кв. „Изгрев” и надграждане на стоманобетонна защитна стена в кв. „Изгрев”, по левия бряг на река Върбица в гр. Златоград, както и нова защитна стоманобетонна/масивна стена по левия бряг на река Чепинска в гр. Рудозем.

"В продължение на три години се извършваха предпроектни проучвания, проектиране, обществени поръчки, за да подготвим проекта за превенция от наводнения по начин, по който да бъде максимално полезен. Благодарности към всички, положили усилия за случването на проекта – за бързите решения от страна на кметовете и общинските съвети на Смолян, Златоград и Рудозем, на инж. Големилов, който започна този проект в прединвестиционния му етап, на надзорниците, на екипа, на колегите от областна администрация Смолян за неуморния труд. Пожелавам успешна и ползотворна работа на строителите, както и да завършат обектите качествено и в срок. С първа копка по изграждане на подпорните стени в Рудозем, Смолян и Златоград даваме ясен знак, че европейските средства по Програмата за сътрудничество решават преди всичко проблемите на населението от трансграничния регион", каза Славов.

За изграждането на подпорните стени е проведена обществена поръчка и са сключени договори за изпълнение на строително-монтажните работи. Общата стойност за извършването на строителните дейности за трите обособени позиции е 2 145 943,51 лева с ДДС.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян