В Смолян откриха обновената експозиция в къща-музей „Ласло Наги“

8159
В Смолян откриха обновената експозиция в къща-музей „Ласло Наги“
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова

В Смолян бе открита обновената експозиция в къщата музей „Ласло Наги“ под наслов „Кой любовта ще пренесе“, носеща заглавието на най-известното стихотворение на унгарския поет.

В церемонията с кмета Николай Мелемов и областния управител Недялко Славов участваха зам.-министърът на културата Амелия Гешева, посланикът на Унгария н.пр. Текла Харангозо, членове на семейството на Ласло Наги.

Изложбата е посветена на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018), чиято дъщеря приветства присъстващите и благодари на Смолян за уважението към творчеството на дядо й.  

Ласло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на международна Ботевска награда и орден "Кирил и Методий". Превел е над 10 000 стиха от българската поезия. Три пъти получава наградата "Атила Йожеф", отличен и с унгарската държавна награда "Кошут". Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. "дълги песни". Поетът е автор на 24 книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.

Той пристига в България през 1949 г. със стипендия. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. Добрите му впечатления от България често го връщат в страната ни, придружаван от съпругата му – поетесата Маргит Сечи.

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София. Тя включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата.

Обновената постоянна експозиция е втори етап в процеса на реновиране на музея в Смолян. През 2016 г. със средства, предоставени от Министерство на културата, е направен основен ремонт на покрива му.

Сградата е архитектурна недвижима културна ценност с местно значение, строена през 1870-73 г. за жилищни и стопански нужди на фамилия Гьорджеви, занимаващи се с абаджийство и конкретно с боядисване на аби (домашно тъкани вълнени платове за шиене на традиционно облекло).

Техническото преоборудване възлиза на 13 800 лв. и включва съвременно осветление, мултимедийни прожектори и друга техника.

Културната проява е част от празничната програмата на община Смолян по повод честването на обединения град Смолян.

В нея взеха участие също представители на Унгарския културен институт в София, Националния фонд "Култура" на Унгария, Унгарската академия на науката, литературен музей "Петьофи", Регионалния исторически музей в Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Българско републиканско самоуправление, Българско самоуправление на Кишпещ, община Кишпещ, фондация "Духовното наследство на Ласло Наги".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян