Зам.-министър на туризма: В Родопите се регенерираме духовно и физически  

13075
Зам.-министър на туризма: В Родопите се регенерираме духовно и физически  
Снимка: Анита Чолакова

В Родопите ние, софиянци, а и не само, намираме възможност да се регенерираме духовно и физически. Тук успяваме да създадем отново сили за творческа работа, за ентусиазъм във взаимоотношенията. Тук осъзнаваме и какво значи патриотизъм, заяви зам.-министърът на туризма Любен Кънчев при откриването на Родопската туристическа борса в Смолян.

По думите му в Смолян и Родопите всичко е естествено. „Природата е автентична. Взаимоотношенията между хората са автентични. Гостоприемството е естествено и нормално поведение. Тук някак естествено се редуват четирите сезона в годината и привличат почитателите на природата. И ето как съвсем естествено за 16-ти пореден път в Смолян се провежда това туристическо изложение. Приветствам специално и гостите от чужбина, защото е очевидно, че и те оценяват качествата на българската природа“, посочи Кънчев.

Той гарантира, че Министерството на туризма винаги ще участва и ще подпомага „това позитивно и качествено събитие, защото то е от полза за хората, които живеят тук, за обществото, за туризма и за България въобще“.

Туристическото изложение в Смолян „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“ започна днес и ще продължи до събота. 18 щанда в него са на български. Има и два на побратимените на Смолян общини – Въру (Естония) и Гостивар (Северна Македония), с делегации, водени от двамата кметове.

Проявата се организира от Регионална туристическа асоциация “Родопи”, Организацията за управление на туристически район “Родопи” и община Смолян. Партньор на събитието е Министерството на туризма, областната администрация и национално представени туристически организации.    
Марияна Цекова – вр. и. д. кмет на общината заяви, че туризмът е приоритетен отрасъл както за региона, така и за страната ни като цяло.

„Поради тази причина смятам, че е важно на този форум да представим своите нови идеи и продукти и да обсъдим общото развитие на бранша. Община Смолян се стреми да подпомага всякакви инициативи, които представят региона като привлекателна туристическа дестинация“, подчерта Цекова.  

Според областния управител Недялко Славов изложението е полезно не само защото привлича участници от България и чужбина, а и заради полезните дискусии, които се провеждат. По думите му те са един вид сверяване на часовника и нерядко са ставали причина за промени в нормативни документи и в политиката, която страната ни води.

За втори път в изложението се включват и местни фермери. В обособена зона от първия етаж на Родопския драматичен театър се представят произведени в Родопите храни.

„Участниците в изложението са били бенефициенти на Държавен фонд "Земеделие" - Смолян, и за нас е радост, че чрез техния труд ние можем да видим резултатите и на нашия труд като финансираща агенция“, заяви Денислав Костов – директор на ДФ „Земеделие“ в Смолян.

Той обеща, че ще продължат да работят всеотдайно за развитие на сектора и в помощ на земеделските стопани от Смолян и региона.

Намерението е съвместно с общината този земеделски пазар да се превърне в регулярно събитие и да се обособи специално място за неговото провеждане.  

Костов и Росен Коцев, който е шеф на ДФЗ в Смолянска област и председател на оценителната комисия , одобрила близо 900 проекта, връчиха договорите на част от младите фермери от Смолянска област. Одобрени са проектите на 56 млади фермери от областта на обща стойност 2,8 млн. лв.  

Има и щанд с еко чаши, чинии, вилици, лъжици и др. Точно с това щандът им привличаше внимание, защото стана ясно, че изделията, предлагани от Христо Филев и Пенчо Малинов са произведени от естествени продукти.

„Предлагаме над 400 артикула - различни чашки, чинийки, вилички, кутии за храна, торбички, сламки, прибори. Те са направени от различни неща, но от напълно естествени продукти - палмови листа, захарна тръстика, царевично нишесте, картофено нишесте. Всички изделия се разграждат до три месеца в компостируема среда. Хубавото за тези продукти е, че са на био основа. Тези опаковки са направени са от растения . Те не са вредни нито за човека, нито за околната среда“, поясни Пенчо Малинов, управител на „Био Пак БГ“.

„Ето тези чашки например, понеже на ден милиони хора пият кафе. Малко хора обаче се замислят каква чаша ползват. Обикновено отвън те са картонени и всеки си мисли, че няма проблем. Пие кафето, хвърля чашата с убеждението, че е еко. Но каква е разликата - в обикновените чаши за кафе вътрешният слой е с найлон и не може да се рециклира, докато тези са с вътрешен слой от царевично нишесте. Чашата е изключително устойчива и е разградима“, допълни Малинов.    

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Кметът на Смолян спечели дело срещу КЕВР за поскъпналата вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян