200 деца в неравностойно положение ще получат подаръци за Коледа

2655
200 деца в неравностойно положение ще получат подаръци за Коледа
Снимка: Actualno.com/ДжулияАндонова
Повече от 200 деца от Кюстендил ще получат подаръци за Коледа от Българската православна църква. Дарителска кампания на Светия Синод събра огромно количество коледни подаръци, за децата в неравностойно положение, в цяла България.

68 деца в неравностойно положение, от социално слаби семейства и деца със специални потребности от град Кюстендил ще получат подаръци за Рождество. Отделно общината ще зарадва над 180 деца от яслените групи към всяка една от детските градини в града, с коледни подаръци. По този повод, кмета на община Кюстендил - г-н Петър Паунов се обърна с благодарност към българската православна църква и Светия Синод, за огромното дарение, което са направили, за децата от община Кюстендил. Ето какво още каза той:

"Кюстендил е значима част от дарителската кампания на Светия Синод. До мен с личното благословение на Светейшия Български Патриарх и Софийски митрополит Неофит, с активното съдействие на Белоградчишкия епископ Поликарп, стотици подаръци вече са тук за кюстендилските деца. Благодарим на Светата ни православна църква, че отново е до нас и ни милва в тези предпразнични дни.

Както днес отбелязваме деня на Свети Игнатий Богоносец, се моля всички да бъдем истински богоносци, за да може Христос със своята любов да ни пренесе до необятните си жилища и действително  да бъдем истински щастливи, сплотени, много всеотдайни в името на семейството и на Майка България! Светли празници", завърши Петър Паунов.

Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на Йоан Богослов. Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Коледа. Разпространен е в цялата етническа територия на България. Най-характерен за празника е обичаят "полазване". От това кой ще влезе пръв в къщата на Игнажден се гадае каква ще бъде следващата година. Ако сполезът е добър, то и в къщата през цялата година ще има късмет и успех във всичко. Ако той не е късметлия, през годината няма да има благополучие за дома и главно в стопанството.

Водени от тази българска традиция, днес и група от детска градина “Слънце„ в град Кюстендил, посети кмета - Петър Паунов. Те бяха облечени в народни носии и “полазиха“ община Кюстендил, с надеждата да донесат много здраве и успехи през следващата 2019 година, предаде кореспондент от града за Actualno.com.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители