Архитектурно-музейният резерват "Никополис ад Иструм" пресъздава живота през Античността

5771
Архитектурно-музейният резерват "Никополис ад Иструм" пресъздава живота през Античността
Снимка: Община Велико Търново
В архитектурно-музейния резерват Никополис ад Иструм на 13 и 14 юли 2019 г. се провежда четвъртото издание на античният фестивал „Нике – играта и победата”. Организатори са сдружение „Бъдеще за Никоп”, община Велико Търново, регионалният исторически музей, кметството в с. Никюп и сдружение „Мос Майорум Улпие Сердице” – София. Програмата на събитието е посветена на пресъздаването на античния живот в „Града на победата при Дунав“, основан през 102 година от император Траян в чест на победата на римляните над даките.

Фестивалните дни предлагат възможности за наблюдение на военното дело и игри в епохата на Римската империя, римо-дакийските и римо-готските войни, утвърждаването на християнството. Пресъздадени са древни занаяти и ритуали – сватба, изгаряне на клада и др. от групи за възстановки от цялата страна. Туристическият интерес е провокиран с организирането на пешеходни турове, игри с посетителите, атрактивни занимания за деца. Предвидени са награди за собствени антични костюми, използвани като облекло.

Вчера се състоя откриването на фестивала, което бе уважено от кмета на Велико Търново Даниел Панов, кметицата на с. Никюп Йорданка Атанасова, директорът на регионалния исторически музей Иван Църов, общинският съветник Нейко Генчев - издател, археолозите доц. Павлина Владкова и Калин Чакъров. Кметът Панов поздрави организаторите и участниците с утвърждаването на античния фестивал като познато събитие в цяла България и благодари на всички за повишения интерес към Никополис ад Иструм и Велико Търново.

В първия ден от провеждането на фестивала, Никополис ад Иструм привлече над хиляда посетители. Архитектурно-музейният резерват се намира на левия бряг на река Росица в Дунавската равнина, на 18 километра северно от Велико Търново, недалеч от пътя за Русе. Общата площ на резервата е 21,55 ха. Античният град е бил търговско и занаятчийско средище, важна крепост по пътя Одесос – Монтана. В околността му се развивали земеделието и животновъдството, и имало много богати села и имения.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители