Артистичен Пловдив изпрати художника Димитър Кирчев

865
Артистичен Пловдив изпрати художника Димитър Кирчев
Снимка: Божилова
Само на 68 години, до последно активен и вдъхновен, художникът Димитър Кирчев се пресели в света, където другите му пожелаха да продължава да рисува мечтите ни.

В средата на октомври, малко след последното си участие в пленер, Димитър Кирчев почина в ателието си - там, където остана верен на статива и на живописта си цял живот. В съботната вечер фоайето-галерия на Радио Пловдив събра Дружеството на пловдивските художници и почитатели на неговото изкуство, за да почете с аплодисмента един от тези, които години наред създаваха тихо и ненатрапчиво, но упорито и всеотдайно, талантливо и вдъхновено облика на артистичния Пловдив. В изложбата бяха показани картини от най-ранните му периоди до края, някои от тях за пръв път. Играта с тоновете и сенките, чувствата, излети на платното някак разказваха и за житейския път на художника, за промяната в неговото светоусещане, за помъдряването и огорченията, съпътстващи всеки артист.

Врачани ще градят паметник-чешма на режисьора Людмил Кирков

Паметник-чешма в знак на уважение към съгражданина на врачани Людмил Кирков ще бъде изградена в градинката пред Дома на техниката. Неин...

Част от картините, завещани от Митко Кирчев, остават за сина му, друга част той дарява на Градската художествена галерия в Хасково- родния му град, в който  е живял като дете. Там преди години той отбеляза и 60-годишния си юбилей.

Картини на Димитър Кирчев са участвали във всички национални изложби, в изложбите на Дружеството на пловдивските художници, те са в колекциите на редица галерии в Европа. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители