Банки и застрахователни дружества не създават достъпна среда за хора с увреждания

163
Банки и застрахователни дружества не създават достъпна среда за хора с увреждания
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Междинни резултати от развитието на кампанията "Достъпна България" изнесе Комисията по дискриминация в предварително предвидена пресконференция. От Комисията алармират, че трябва да бъде обявен код "червен", поради липсата на достъпна среда. Обект на проверека са станали близо 538 обекта, като едва 60 от тях отговарят на изискванията за достъпна среда за хората с увреждания.

На останалите 438 са направени преписки и са заведени производства. Най-много са преписките срещу банки и застрахователни институции. Следват общинските администрации и мобилните оператори. Като добър пример беше посочена инфраструктурата около НДК, която позволява свободно придвижване за хората с увреждания. 

Проверките ще продължат, докато не бъдат създадени нормални условия за хора в неравностойно положение, увериха от Комисията. "Проверките са без прецедент - никога досега не е правена толкова масирана кампания", заяви Петър Кичашки - член на КЗД и на работната група, сформирана за кампанията. "Като човек с увреждане, бих искал да благодаря на колегите за всеотдайността. Това не е проблем само на хората с увреждания, a национален проблем," категоричен беше той.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители