Бургазлии дариха на операта старинно пиано

2161
Бургазлии дариха на операта старинно пиано
Снимка: Държавна опера – Бургас
Старинно немско пиано „Зайлер“ дариха на Държавна опера – Бургас, Албена и Евелин Градеви. За брата и сестрата то е наследство от техния баща Нико Градев, който е бил хорист в операта преди трийсет години. Старинната вещ е поръчана за тяхната леля, която е изучавала музика и по-късно става преподавател по пиано в Русе.Тя не може да си позволи пренасянето на музикалния инструмент и той остава при брат и Нико.

Пианото е с оригинални месингови свещници, ръкохватки и орнаменти, с декоративни масивни колони и с изящни декорации. То е направено по поръчка през 1882 година. Семейството е било заможно, но по-късно е репресирано, заради финансовите си възможности преди комунистическия период.

Следващите поколения не проявяват сериозен интерес към музиката, но пък имат сърца на дарители. Вместо да го продадат, Албена и Евелин Градеви решават да дарят пианото. Изборът им пада върху Държавна опера – Бургас.

Сега пианото се съхранява в сградата на операта. Специално за него ще пристигне акордьор, който ще се погрижи за добрия му звук и ще даде указания за поддръжката. Инструментът няма да бъде музеен експонат, а ще се използва в постановки и репетиции на операта.

Държавна опера – Бургас и всички творци са благодарни на дарителите Албена и Евелин Градеви за щедрия жест и ще споделят радостта от него с оперните почитатели.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители