Да дадеш на хората занаят, а не милостиня - реалната интеграция

2607
Да дадеш на хората занаят, а не милостиня - реалната интеграция
Снимка: Божилова
50 жени от Столипиново - без образование, без професионален опит, без социални умения преминали през курса по шивачество, 80% от тях реализирани на пазара на труда. Това е равносметката след близо 4 години и половина, откакто немският журналист и известен с добрите си дела в Пловдив - Мирко Шваниц, постави основите с доставката на шевни машини и помощ при устройването. Проектът продължава под ръководството на Мария Шишкова, а от този месец шивашката школа вече става социално предприятие. Разширяват се не само учебните места в нея, някои от тях се превръщат в работни, площта расте, а към групата на жените, които успяха да променят живота си съвсем наистина, а не на думи, вече влизат и хора с увреждания.

Отначало плахо и колебливо, курсът по шивачество стана доста популярен в Столипиново, желаещите вече са повече от местата, а за да се обучи една шивачка качествено, се искат месеци работа. В момента завършва поредният четиримесечен курс, три от жените идват и извън заниманията, защото вече са си намерили работа и искат да бъдат във форма. През тия години приятелите на България от Берлин около Мирко Шваниц не спираха да подпомагат тази дейност, която, за разлика от много други проекти за ромската интеграция, през които просто са протекли и са се оттекли някъде едни пари без видими резултати, има реален ефект. Тя дава шанс на 20 годишната Севиле да започне за пръв път работа, на Калина, която е работила по-рано като чистачка по фирми, да се качи на по-горно стъпало, а на Севда, освен шанс за работа, дава и мотив да завърши образованието си, започнато и зарязано някога още в началните класове. 

Новият проект, който включва хора с увреждания, ще помогне на редица жени да приемат с достойнство проблемите си и да допринасят за своята самостоятелност, а не да разчитат на социални помощи. Тук не само ще се учи занаят, но и ще се произвежда реална продукция.

Като начало Мария Шишкова, която през годините доказа изключителната си способност да съчетава в прекрасна комбинация бизнес умения със социално мислене, започва преговори с голяма търговска верига за продажба на продукцията. 

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 1 от 5. Гласували общо: 1 потребители