Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ чества четвърт век на сцената

1703
Детско-младежки хор „Свети Георги Победоносец“ чества четвърт век на сцената
Снимка: Община Русе
С фестивал „Хорова среща Свети Георги Победоносец“ бе отбелязана 25-ата годишнина от създаването на Детско–младежки хор „Свети Георги Победоносец” към ОМД-Русе.

Началото на 2 ноември бе с тържествен празничен концерт в зала „Европа“ на Доходното здание. Бивши възпитаници на хора се включиха с видео поздрави от различни места, тъй като професионални задължения ги възпрепятстваха да присъстват лично. Хорът бе награден със "Сребърна Лира" от Съюза на българските музикални и танцови дейци. Призът бе връчен от заместник-председателя на съюза, оперния певец Момчил Миланов, бивш хорист на юбилярите. Сред поздравителните адреси бяха тези от Европейската Федерация на хоровете в Брюксел и от градоначалника на Община Русе Пламен Стоилов.

На 3 ноември, на голямата сцена на Доходното здание, концерт изнесоха селектираните по-рано: Дамски хор „Дунавски вълни” - Русе, Смесен хор „Седянка”- Силистра, Смесен хор „Родни звуци”- Шумен, Камерна формация Soul Voices - Добрич, Смесен хор „Железни струни” - Разград, Камерен женски хор „Златна лира”- Търговище и  Вокален ансамбъл „Фортисимо”- Бургас.

Храмът „Света Троица”, с любезното съдействие на Русенска Митрополия бе домакин на последния ден от фестивала. В творческа вечер и в непринудена атмосфера се срещнаха  диригенти, пианисти и организатори.

Създател на хора и настоящ диригент е Мина Влайкова, с дългогодишното партньорство на пианистите Емилиян Акимов, Елена Колева и Божена Иванова. След първия си концерт в църквата „Света Троица“ Русе, на 1 ноември 1993 г., тогава мъжкият хор приема името „Свети Георги Победоносец“.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители