До 10 дена пускат пробно авариралия мост край село Горник

3083
До 10 дена пускат пробно авариралия мост край село Горник
Снимка: actualno.com/Ангел Атанасов
Ремонтните работи по авариралия мост край село Горник, който прекъсна връзката на 6 селища в района с Червен бряг, вече приключват. До десетина дена той може да бъде пуснат в пробна експлоатация, съобщи днес кметът на Червен бряг инж. Данаил Вълов.

„Вчера беше отлят бетонът за укрепване на носещата колона. За да набере той необходимата якост, технологично са необходими седем дена. След като този срок изтече, се надяваме специалистите да дадат разрешение за пробна експлоатация на моста към края на другата седмица. В началото на съоръжението ще бъде има ограничение за преминаване на автомобили до 5 тона“, поясни инж. Вълов.  

Река Арда преля над мост, който е единствен за седем села

За часове река Арда рязко вдигна нивото си и заля мост, който е единствения път за седем села и махали. Количеството на падналия дъжд ...

Той допълни, че изграденият от военните временен мост край село Чомаковци, по който минава другата пътна връзка на селищата в района, все още е в пробна експлоатация.  Документите за неговото въвеждане в нормална експлоатация се движат по инстанциите. Досега няма никакви проблеми с използването на съоръжението. Нивото и скоростта на течението на река Искър там се следят постоянно. Ако се повиши много нивото, ще се наложи средните секции да бъдат демонтирани и след нормализиране на ситуацията да бъдат монтирани отново. Ограничението за товароносимост  на временния мост ще остане 20 тона до края на експлоатацията.

Тази публикация е създадена в рамките на договор № BG05M9OP001-2.010-0458"От Актуално" в помощ на уязвими групи, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейски социален фонд на Европейския съюз по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. – Процедура „Развитие на социалното предприемачество“. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от "От Актуално" в помощ на уязвими групи и при никакви обстоятелства не може да се счита, че тя отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган на ОП РЧР 2014-2020 г.
Actualno.com
Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители